Izrael nastavlja gradnju u okupiranom Istočnom Jerusalemu

Ramat Shlomo je ultraortodoksno jevrejsko naselje nedaleko od palestinske četvrti Shuafat (EPA)

Izrael je objavio planove o nastavku izgradnje 500 novih domova za jevrejske naseljenike u okupiranom Istočnom Jerusalemu, što je prvi ovakav potez od predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Ovog jutra, lokalni komitet za planiranje i izgradnju je donio odluku za nastavak planova izgradnje 500 stambenih jedinica u Ramat Shlomu“, navodi se u saopćenju nevladine organizacije Ir Amin koja se protivi izgradnji ovih ilegalnih naselja.

Ramat Shlomo je ultraortodoksno jevrejsko naselje nedaleko od palestinske četvrti Shuafat.

Ir Amin navodi kako su ovi planovi pauzirani 2014. godine.

Općina Jerusalem je objavila kako „planovi o kojima se govori nisu novi i odobreni su prije nekoliko godina“.

Mnogi planovi čekaju tranziciju

Više od 200.000 izraelskih naseljenika trenutno živi u zajednicama u Istočnom Jerusalemu koji je Izrael okupirao zajedno sa ostatkom Zapadne obale, Pojasa Gaze i dijelova Egipta i Sirije od rata iz 1967. godine

Više od pola miliona Izraelaca živi u naseljima širom Zapadne obale, uključujući i Istočni Jerusalem. Ova naselja su samo za Jevreje i po međunarodnom pravu su nelegalna.

Zamjenik gradonačelnika Jerusalema Meir Turgeman je prošle sedmice kazao: „Postoji još dosta planova i namjeravam iskoristiti period tranzicije vlasti u SAD-u da dobijem odobrenja za te planove.“

Mustafa Barghouti, član Palestinskog zakonodavnog vijeća, opisao je ova saopćenja kao „stratešku i veoma opasnu odluku“.

„Ovo se ne bi desilo da nije bilo šutnje i neuspjeha međunarodne zajednice“, istakao je on za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera i agencije