Izrael nastavlja s kolonizacijom na okupiranoj teritoriji

Američki plan za Bliski istok predviđa da se ilegalno izgrađena jevrejska naselja tretiraju kao teritorij Izraela (Reuters)

Izrael je nastavio kolonizacijsku ofanzivu nakon početka mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa, odobrivši izgradnju 153 stambene jedinice u anektiranom i okupiranom Istočnom Jerusalemu i obećavši još hiljade drugih u sljedećim mjesecima.

Izraelska gradska uprava u Jerusalemu dala je u četvrtak konačan pristanak za gradnju 153 nove stambene jedinice u četvrti Gilo, rekao je za AFP dogradonačelnik Jerusalema Meir Turgeman, predsjednik Odbora za planiranje i gradnju jerusalemske općine.

“Poduzetnici mogu sutra početi s radovima”, dodao je.

Ovo je treća takva objava u posljednjih šest dana.

Turgeman je otvoreno rekao da su se po dolasku Trumpa na predsjedničku dužnost u SAD-u promijenile okolnosti što se tiče izraelske gradnje stanova na okupiranom palestinskom području.

Na odobrenje čeka 11.000 jedinica

Kao i mnogi drugi, program Gilo obustavljen je prije dvije godine pod pritiskom administracije bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame.

Samo u Jerusalemu na odobrenje čeka gotovo 11.000 stambenih jedinica, dodao je Tugerman.

“Idućih mjeseci izdat ću dozvole za nekoliko hiljada stanova u Jerusalemu”, rekao je.

Prvog radnog dana nakon Trumpove inauguracije, kada su novi američki predsjednik i izraelski premijer Benjamin Netanyahu telefonski razgovarali, jerusalemski gradonačelnik dao je konačno odobrenje za izgradnju 566 stambenih jedinica u tri kolonizacijske četvrti u Istočnom Jerusalemu.

Dva dana poslije Vlada Izraela najavila je još 2.502 stana na Zapadnoj obali, još jednom palestinskom području okupiranom od 1967. godine.

Ujedinjene nacije, Evropska unija, Arapska liga, Francuska te Egipat i Jordan, jedine dvije arapske zemlje koje su potpisale mirovni ugovor s Izraelom, osudile su najave izraelske kolonizacije.

Izvor: Agencije