Izrael ne šalje predstavnika u Moskvu na Dan pobjede

Rusija je očekivala da Izrael pošalje visokog predstavnika, jer u toj državi živi puno ruskih veterana iz Drugog svjetskog rata (Reuters)

Izrael neće poslati predstavnika u Rusiju na obilježavanje 70. godišnjice pobjede Crvene armije nad nacističkom Njemačkom, 9. maja u Moskvi.

Ljutite reakcije u Moskvi sugerišu da je takva odluka odgovor na rusku prodaju protivraketnog sistema S-300 Iranu.

Rusija je očekivala da Izrael pošalje visokog predstavnika, jer u toj državi živi puno ruskih veterana iz Drugog svjetskog rata.

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova je razmatralo ko će da predstavlja Izrael na tim važnim ceremonijama.

U jednom trenutku pomenuto je da će to biti predsjednik Izraela Reuven Rivlin, ali se od ideje odustalo jer on ide u posjetu Njemačkoj.

Ambasador na ceremoniji

Od opcije slanja premijera Benjamina Netanyahua ili šefa diplomatije Avigdora Libermana se, takođe, odustalo, dijelom kako se ne bi izazvala ljutnja SAD i zapadnih zemlja koje šalju zvaničnike nižeg nivoa.

Činjenica da se Dan pobjede obilježava u subotu, na jevrejski dan odmora, predstavlja dodatni problem.

Ministarstvo je na kraju odlučilo da pošalje ministricu za imigracije Sofu Landver, ali se i od toga odustalo i sada je najavljeno da će izraelski ambasador u Moskvi Dorit Goldner biti na ceremoniji.

Procjena Kremlja je da je promjena povezana s ljutnjom u Jerusalemu zbog odluke predsjednika Rusije Vladimira Putina da proda protivraketni sistem Iranu, suprotno izraženim izraelskim željama.

Izrael je izbjegao zvanični komentar o tome, ali anonimni zvaničnici u Jerusalemu su potvrdili za izraelske medije da je teško ne vidjeti direktnu vezu između te dvije odluke, čak i pored dodatnih razloga.

Izraelska ljutnja je bila očigledna u nedjelju na redovnoj sjednici Vlade.

Izvor: Agencije