Izrael neće dozvoliti da se Iran vojno učvrsti u Siriji

Netanyahu je govorio nakon navodnog izraelskog udara na iransku bazu u Siriji (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu objavio je videoporuku u kojoj je ponovio izraelsku politiku u odnosu na Iran, nakon navodnog izraelskog udara na iransku bazu u Siriji u noći između petka i subote, javljaju izraelski mediji.

“Dozvolite da ponovim politiku Izraela: Mi nećemo dozvoliti da se režim uporno naklonjen uništenju jevrejske države naoruža nuklearnim oružjem”, rekao je Netanyahu u poruci koja će u nedjelju biti emitirana u cjelini na jednom forumu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dodao je da Izrael “neće dozvoliti da se taj režim učvrsti vojno u Siriji, kako teži da učini, zarad objavljenog cilja brisanja naše države”.

Napad na vojnu bazu

Izrael je napao vojnu bazu kraj sirijskog glavnog grada Damaska, potvrdila je sirijska državna televizija, prenosi Beta.

Mediji bliski sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu su naveli da je meta bila baza kraj grada Al-Kiswah 13 kilometara južno od Damaska, prenijeli su izraelski mediji.

U izvještajima sirijskih državnih medija se navodi da su dvije izraelske rakete presretnute.

Vlada Sirije nije ništa komentirala, a ni Izrael.

Sirijska novinska agencija SANA javila je da je u udaru pričinjena materijalna šteta, ali se žrtve ne pominju.

Sirijska opservatorija za ljudska prva sa sjedištem u Velikoj Britaniji rekla je da je meta bio skladište oružja, dodavši da u tom području ima Iranaca i pripadnika libanskog šiitskog Hezbollaha, ali da nije jasno da li su oni gađani.

Iranske snage u Siriji su jedna od najvećih briga Izraela.

Netanyahu kaže da Iran gradi vojne baze u Siriji i da su se pripadnici Iranske revolucionarne garde i njen lider Qassem Soleimani fotografirali u toj ratom zahvaćenoj zemlji.

Zahtjev Moskvi i Washingtonu

Izrael je zatražio od Rusije i SAD-a da spriječe iransko, kao i prisustvo šiitskih milicija koje djeluju pod iranskim utjecajem u južnoj Siriji blizu izraelske granice na osnovu svakog sporazuma o prekidu vatre.

Ta zemlja predstavila je zahtjeve u razgovorima koji su prethodili dogovoru o prekidu vatre u julu.

Međutim, Rusija je nedavno rekla da nije obećala povlačenje iranskih snaga iz Sirije.

Prisustvo Irana u Siriji je legitimno, prenijela je agencija RIA novosti izjavu ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

To je navelo izraelskog ministra odbrane Avigdora Liebermana da kaže da Izrael neće dozvoliti da se Iran i šiitske milicije vojno učvrste u Siriji i da se ta zemlja pretvori u liniju fronta protiv izraelske države.

Izvor: Agencije