Izrael neće osloboditi zatvorenike

Izrael se ranije obavezao da će 29. marta osloboditi 26 palestinskih zatvorenika (EPA)

Izrael je danas obavijestio Palestince da neće osloboditi četvrtu, posljednju grupu od 26 palestinskih zatvorenika, kako se očekivalo, na osnovu dogovora o obnovi mirovnih pregovora, izjavio je danas visoki palestinski zvaničnik.

“Izraelska vlada nas je informirala preko američkog posrednika kako neće ispuniti svoju obavezu da oslobodi četvrtu grupu palestinskih zatvorenika, što je bilo planirano za sutra 29. marta,” rekao je Jibril Rajub AFP-u.

Podsjetio je na to kako je bilo dogovoreno da se puste zatvorenici zatočeni prije potpisivanja privremenog mirovnog sporazuma u Oslu 1993. godine, na osnovu dogovora o povratku za pregovarački sto, krajem jula prošle godine.

Četiri faze

Izrael je pristao da u četiri faze oslobodi 104 zatvorenika, a palestinska strana je zauzvrat obećala da će obustaviti diplomatska nastojanja za unapređenje svog statusa u UN-u.

Izrael je do sada u tri faze oslobodio 78 Palestinaca, ali su nedavno neki ministri upozorili da će blokirati oslobađanje posljednje grupe, ako palestinski predsjednik Mahmoud Abbas odbije nastavak pregovora poslije isteka roka za postizanje sporazuma – 29. aprila. Izraelski zvaničnici nisu za sada ništa komentirali.

Međutim, ministrica pravde Tzipi Livni, inače glavni pregovarač, podsjetila je na to da je oslobađanje zatvorenika uvijek zavisilo od napretka u pregovorima, a napretka nije bilo.

Mnogi su se, također, protivili zahtjevu Palestinaca da se na slobodu puste i izraelski Arapi.

‘Šamar SAD-u’

Rajub je odustajanje od oslobađanja označio kao “šamar u lice administraciji SAD-a i njenim naporima”, najavivši da će Palestinci obnoviti međunarodnu diplomatsku ofanzivu.

“Ovo će označiti početak napora u međunarodnoj zajednici da se izazove legalnost okupacije,” rekao je.

Drugi palestinski zvaničnici upozorili su da će izbiti neredi u zatvorima i protesti na palestinskim ulicama. Pregovori su na ivici propasti, a Washington nastoji da se dvije strane dogovore o okviru za nastavak do kraja ove godine.

Američki državni sekretar John Kerry sastao se s Abbasom u Amanu u srijedu, u nastojanju da spasi pregovore, a specijalni američki izaslanik Martin Indyk se danas sreo s njim u Ramallahu na Zapadnoj obali.

Osim toga, najavljeno je da će narednih dana Kerry biti u kontaktu i sa Abbasom i sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Izvor: Agencije