Izrael negira umiješanost u Arafatovu smrt

Šef izraelske obavještajne službe u vrijeme Arafatove smrti rekao da je na Palestincima da istraže kako je njihov vođa umro (AFP)

Zvaničnici izraelske Vlade odbacili su sumnje da je Izrael možda otrovao Yassera Arafata smrtonosnim radiokativnim polonijem.

“Ti izvještaji su neosnovani”, kazao je jedan neimenovni visoki zvaničnik u srijedu navečer, istakavši da nije Izrael bio taj koji je odlučio da medicinski dokumenti dugogodišnjeg palestinskog lidera ostanu zatvoreni.

Glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Jigal Palmor rekao je da “okolnosti Arafatove smrti nisu misterija” i da je on liječen u francuskoj bolnici od strane francuskih doktora i da oni imaju sve medicinske informacije.

Avi Dichter, koji je bio šef izraelske obavještajne službe Shin Bet u vrijeme Arafatove smrti, rekao je da je na Palestincima da istraže kako je njihov vođa umro.

“Tijelo je u njihovim rukama. Ono je u Ramallahu i, zaista, svi ključevi su u njihovim rukama”, rekao je on u srijedu za izraelske medije.

Obdukcija tijela

Istraga Al Jazeere otkrila je da je palestinski lider Yasser Arafat možda ubijen radioaktivnim otrovom.

Medicinski i naučni testovi u laboratorijima pokazali su visok nivo polonija u analiziranim uzorcima sa njegove odjeće i predmeta koje je imao.

Suha Arafat, udovica palestinskog vođe, rekla je da je te predmete, uključujući četkicu za zube i krzneni šešir, Arafat koristio u svojim posljednjim danima.

Palestinska Uprava složila se sa mogućom obdukcijom Arafatovih posmrtnih ostataka na zahtjev njegove žene.

Ona je obdukcju odbijala poslije smrti, ali je za Al Jazeeru rekla da sada želi da se to uradi, poslije otkrića laboratorije.

Sumnje o ubistvu

Kada je Arafat umro u novembru 2004. godine, francuski doktori su kazali da je to posljedica masivnog izliva krvi u mozak nekoliko sedmica nakon što se razbolio.

Arafat je, također, imao crevnu infekciju, žuticu i promjene u koagulaciji krvi, ali se nije znalo šta je izazvalo takvo stanje.

Na pitanje kako komentira nalaz švicarske laboratorije koji otvara sumnju da je njen suprug možda otrovan, Suha Arafat je za Al Jazeeru rekla da su “svi Palestinci imali sumnju da je otrovan, ali nismo imali dokaze”.

“Kad su novinari Al Jazeere došli i pitali da im dam Arafatove lične stvari koje bi se mogle na taj način ispitati, dala sam sve lične predmete koji su bili s Arafatom posljednjih dana u bolnici. Na naše veliko iznenađenje, nakon istrage otkrili smo da postoji velika količina polonija u njegovom urinu, srcu i krvi”, dodala je ona.

Izvor: Al Jazeera i agencije