Oglasi

Izrael obustavio isplatu poreza Palestincima

Izrael će uskratiti Palestinskoj samoupravi porez od 120 miliona dolara, koji Palestinci koriste za državne plate.
Izrael je, prije glasanja u UN-u, zaprijetio da će oštro odgovoriti na unapređenje statusa PalestineGallo/Getty

Izrael će zaustaviti transfer poreza i carinskih taksi Palestinskoj samoupravi kao odgovor na unapređenje statusa Palestine u Ujedinjenim narodima (UN) u državu nečlanicu posmatrača.

Ministar finansija Yuval Steinitz kazao je u nedjelju da će novac, koji bi inače trebao biti prebačen Palestincima, biti iskorišten za otplaćivanje dugova izraelskom državnom elektrodistributeru i drugim državnim tijelima.

"Nemam namjeru ovog mjeseca izvršiti transfer poreza Palestinskoj samoupravi. Taj novac bit će iskorišten da se isplate dugovi Palestinske samouprave izraelskom elektrodistributeru", rekao je Steinitz.

Ovaj potez je drugi izraelski čin odmazde nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN-a.

U petak je Izrael najavio da će izgraditi još 3.000 novih stanova za doseljenike u ilegalnim naseljima na okupiranoj palestinskoj teritoriji, što je izazvalo oštre kritike međunarodne zajednice.

Novac za državne plate

Prije glasanja u UN-u, Izraelska Vlada je upozorila Palestince i međunarodnu zajednicu da će oštro reagirati na unapređenje statusa Palestine, koje bi, kako smatra, ugrozilo nastavak mirovnih pregovora.

Palestinci smatraju da novi status nije smetnja budućim pregovorima. Mirovni pregovori obustavljeni su u septembru 2010.

Izraelski dnevni list Haaretz navodi da će Palestincima biti uskraćen porez u iznosu od 120 miliona američkih dolara.

Izrael svaki mjesec predaje Palestinskoj samoupravi desetine miliona dolara poreza i taksi za robu koja prolazi kroz izraelske luke na putu ka palestinskim tržnim centrima.

Bez tog novca, Palestinska samouprava ne bi imala novca za državne plate.

Porezni prihodi predstavljaju znatan procenat palestinskog budžeta.

Izrael je i ranije zamrzavao isplatu poreza Palestincima, uglavnom u vrijeme diplomatskih tenzija.

Izvor: Agencije