Izrael odobrio gradnju novih ilegalnih naselja

Izraelske vlasti izdale su dozvole za izgradnju više od 560 stambenih jedinica u tri naselja u Istočnom Jerusalemu, dva dana nakon što je Donald Trump i zvanično postao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjednik Odbora gradske skupštine za planiranje i izgradnju Meir Turgeman rekao je izraelskom radiju da su dozvole ranije pripremljene, ali da vlasti nisu htjele da ih izdaju dok administracija dosadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame, koja je kritizirala naseljeničke aktivnosti Izraela, ne okonča mandat, prenosi Reuters.

Istovremeno, Palestinci u Izraelu protestiraju protiv rušenja njihovih domova, za koje izraelska vlada tvrdi da su izgrađeni bez dozvole i da su nelegalni. Buldožeri su već srušili brojne objekte u području Wadi Ara, gdje još 2.000 kuća čeka na rušenje.

Predsjednik Izraela Reuven Rivlin čestitao je u subotu inauguraciju novom američkom predsjedniku i pozvao ga u Jerusalem, zahvalivši mu na tome što je “dugogodišnji prijatelj” Izraela, javlja AP.

Očekivanja od Trumpa

Izrael je uložio velike napore da se uzdrži od podržavanja bilo koje strane na predsjedničkim izborima u SAD-u, ali poslije više sukoba sa dosadašnjim predsjednikom, izraelska nacionalistička desnica ima visoka očekivanja kad je riječ o Trumpu, navodi američka agencija.

Trumpov izabrani ambasador u Izraelu blisko je povezan sa izgradnjom jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, kao i fondacija na čijem je čelu Trumpov zet Jared Kushner, napominje AP, dodajući da poreski podaci pokazuju kako je Trump lično donirao novac za jevrejsku školu u jednom od jevrejskih naselja.

Izrael je optužio Obaminu administraciju da je prošlog mjeseca, ne upotrijebivši pravo veta u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, omogućila usvajanje rezolucije UN-a kojom se osuđuje izgradnja izraelskih naselja na okupiranoj teritoriji.

Izvor: Agencije