Izrael odobrio gradnju u Istočnom Jerusalemu

Palestinci u Istočnom Jerusalem i nevladine organizacije za ljudska prava optužuju izraelske vlasti da „na kapaljku“ izdaju građevinske dozvole (AFP)

Izrael je odobrio gradnju 2.200 stambenih jedinica u Istočnom Jerusalemu, što je najveći razvojni projekt u tom okupiranom i anektiranom palestinskom sektoru, navodi nevladina organizacija Ir Amim.

No, ovo bi mogla biti tek teorijska odluka, upozorava izraelska nevladina organizacija, koja se zauzima za „pravednu“ podjelu Jerusalema između Izraelaca i Palestinaca.

Premda je stanovnicima četvrti al Sawahra službeno odobrena gradnja kuća na njihovom zemljištu, još moraju predati planove koji bi još „godinama“ mogli čekati na odobrenje.

Kako navodi Ir Amim, projekt koji je najavila izraelska gradska vlast u Istočnom Jerusalemu, ipak je najveći građevinski poduhvat u ovom gradu od početka okupacije 1967. godine.

Izrael smatra Jerusalem svojom „jedinstvenom“ i „vječnom“ prijestolnicom, a Palestinci žele da Istočni Jerusalem bude glavni grad njihove države koju žele stvoriti.

„Ovo je prvi velik korak“, ocijenio je Aviv Tatarsky, istraživač u Ir Amimu koji upozorava na veliki nedostatak javne i privatne infrastrukture u Istočnom Jerusalemu.

Gradnja i rušenje

Ovaj plan gradnje stambenih jedinica, cesta, infrastrukture i javnih ustanova za Palestince u Istočnom Jerusalemu razmatra se od 2009. godine, ali zbog prigovora desnice nije proveden do septembra 2014. kada ga je odobrila komisija za planiranje u Jerusalemu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je prošlog mjeseca rekao da želi izgraditi više hiljada stanova u jevrejskim doseljeničkim četvrtima u Istočnom Jerusalemu.

Palestinci u Istočnom Jerusalemu i nevladine organizacije za ljudska prava optužuju izraelske vlasti da „na kapaljku“ izdaju građevinske dozvole i tvrde da su tako prisiljeni graditi ilegalno.

Izrael, pak, često ruši te kuće izgrađene bez dozvole.

Izvor: Agencije