Izrael odobrio izgradnju 2.500 domova

'Većina stambenih jedinica bit će izgrađena u blokovskim naseljima', rekao je Lieberman (Reuters)

Izrael je objavio da je odobrena izgradnja 2.500 novih domova na Zapadnoj obali.

U saopćenju iz Ureda ministra odbrane Avigdora Liebermana, objavljenom u utorak, navodi se da su se on i premijer Benjamin Netanyahu složili s odobrenjem “kao odgovor na potrebu za stambenim prostorom”, prenosi agencija Anadolija.

Dodaje se da će većina stambenih jedinica biti izgrađena u blokovskim naseljima, i to u područjima u kojima živi većina doseljenika, a koje Izrael želi zadržati pod svojom kontrolom u bilo kakvom budućem mirovnom sporazumu s Palestincima.

U saopćenju se navodi da će 100 kuća biti izgrađeno u Beit Elu, a izraelski mediji navode da je novac za te domove dao Trumpov zet Jared Kushner, prenosi Reuters.

Izbor Donalda Trumpa za novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država ohrabrio je zakonodavce koji se zalažu za širenje izraelskih naselja, među kojima su Lieberman i Netanyahu.

Nova pravila igre

Trump je najavio da će imati više sluha za izgradnju izraelskih naselja.

“Pravila igre promijenila su se po dolasku Donalda Trumpa na mjesto predsjednika”, rekao je za AFP Meir Turgeman, zamjenik gradonačelnika Jerusalema.

Dodao je kako Izraelcima više nisu vezane ruke kao u vrijeme Baracka Obame. “Sada konačno možemo graditi”, izjavio je Turgeman.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa rekao je da ovo odobravanje predstavlja novi udarac pokušajima uspostave mira u regiji i ustvrdio da se time promoviraju terorizam i ekstremizam.

Nabil Abu Rdeneh pozvao je međunarodnu zajednicu da zauzme “istinski i ozbiljan stav” prema Izraelu.

Većina međunarodne zajednice vidi naselja kao nezakonita i kao prepreku za postizanje mira između Izraela i Palestine.

Britanska agencija navodi kako nije jasno kada će početi izgradnja. Postoji nekoliko faza u procesu odobravanja novih naseljeničkih domova.

Izvor: Agencije