Izrael odobrio nova naselja kod Ramallaha

Plan mora proći kroz nekoliko drugih faza prije nego što izgradnja može početi (EPA)

Izrael je prošlog mjeseca dao preliminarno odobrenje za planove na osnovu kojih bi se moglo izgraditi više od 2.000 domova u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali tokom narednih 15 godina, sudeći po dokumentima koje je objavio izraelski dnevnik Haaretz.

Planovi su izbili na vidjelo u vrijeme posjete izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Washingtonu i sastanka s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom, javlja AP.

U zvaničnim dokumentima spominje se datum 21.oktobar, kada se sastao Komitet za planiranje i zvaničnici dali preliminarno odobrenje da se izgradi 2.200 domova u nekoliko postojećih naselja istočno od palestinskog grada Ramallaha do 2030. godine, prenio je Tanjug američku agenciju.

Hagit Ofran iz ljevičarskog pokreta Peace Now rekla je da bi mogla proći godine prije nego što se ijedan dom izgradi, jer plan mora proći kroz nekoliko drugih faza prije nego što izgradnja može da počne. Uprkos tome, ona je rekla da je to pokazatelj Netanyahuove “vizije” za to okupirano područje.

Susret s Obamom

Međunarodna zajednica se protivi širenju naselja i smatra ih nelegalnim.

Netanyahu se sastao s Obamom u vrijeme rastućeg nasilja, na dan kada su izraelske snage ubile Palestinku na jednom kontrolnom punktu nakon što je, kako tvrde, izvukla nož u pokušaju da ubode čuvara.

Od sredine septembra 12 Izraelaca je ubijeno u palestinskim napadima, mahom nožem, za to vrijeme od izraelske vatre poginulo je 75 Palestinaca, uključujući 48 onih za koje Izrael tvrdi da su napadači.

Ostali su poginuli u sukobima s izraelskim sigurnosnim snagama.

Palestinka (23) koje je u ponedjeljak ubijena ostavila  je poruku u kojoj se zariče da “će braniti domovinu” i moli roditelje i sestre za oproštaj.

Izvor: Agencije