Izrael odobrio nove jevrejske stanove u istočnom Jerusalemu

U kvartu Ramat Shlomo, gdje stanuju uglavnom ultraortodoksni Jevreji, bit će izgrađeno 150 stanova (EPA)

Izrael je odobrio izdavanje dozvola za izgradnju 240 novih stanova za Jevreje u istočnom Jerusalemu, izjavio je u srijedu zamjenik gradonačelnika Meir Turgeman.

Ova odluka doprinijet će jačanju prisustva Jevreja u istočnom Jerusalemu, koji je Izrael okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije anektirao.

U kvartu Ramat Shlomo, gdje stanuju uglavnom ultraortodoksni Jevreji, bit će izgrađeno 150 stanova, te 90 stanova u Gilu, također kvartu naseljenom uglavnom Jevrejima.

Nelegalno naseljavanje

Odobrena je i izgradnja 44 novih stanova u Beit Hanini, palestinskom kvartu.

Ti stanovi su namijenjeni Palestincima, kazao je zamjenik gradonačelnika.

Aneksiju Jerusalema međunarodna zajednica nikada nije priznala, a Palestinci namjeravaju tamo proglasiti glavni grad svoje države, koja bi obuhvatila Zapadnu obalu i Pojas Gaze.

Izraelski lideri, međutim, smatraju cijeli Jerusalem svojim glavnim gradom.

Naseljavanje Jevreja na okupiranim teritorijama smatra se nelegalnim na osnovu međunarodnog prava i veliki dio međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja glavnom preprekom za mir i rješenje decenijskog sukoba po modelu dvije države, odnosno stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael.

Očekuju pomoć Trumpa

Sredinom oktobra Izrael je odobrio izgradnju više od 2.600 novih stanova za jevrejske naseljenike na Zapadnoj obali.

Krajem oktobra odobrena je izgradnja 176 stanova za Jevreje u kvartu Jabal Mukaber, u istočnom Jerusalemu, čime će biti formirano najveće jevrejsko naselje usred palestinskog kvarta.

Oni koji podržavaju naseljavanje okupiranih teritorija vrše pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da iskoristi mogućnost koja se ukazala dolaskom Donalda Trumpa na čelo Sjedinjenih Američkih Država, nakon godina nezadovoljstva tokom mandata njegovog prethodnika Baracka Obame.

Izvor: Agencije