Izrael odobrio zakon o zatvaranju 12-godišnjaka

Izraelski istražioci su, navodno, pretukli Ahmeda Manasraha, 13-godišnjeg palestinskog dječaka (Reuters)

Izraelski Ministarski komitet odobrio je zakon koji su žestoko kritizirale grupe za zaštitu ljudskih prava, jer bi mogao odobriti pritvaranje dvanaestogodišnje palestinske djece.

Prema odobrenju koje je u nedjelju dao Komitet, zakon bi mogao omogućiti Izraelu da odredi kaznu zatvora dvanaestogodišnjacima i starijoj djeci, ukoliko se ustanovi da su kriva za “nacionalistički motivirane” nasilne prekršaje, uključujući ubistva, pokušaje ubistva i ubistva iz nehata.

Zakon treba biti usvojen u Knessetu, Izraelskom parlamentu, kako bi postao zvaničan.

Podrška tvrdolinijaša

Kako navode grupe za zaštitu ljudskih prava, predloženi zakon bi mogao utjecati na palestinsku djecu u okupiranom Istočnom Jerusalemu i one koji imaju izraelsko državljanstvo, a žive u gradovima i selima širom države.

Po sadašnjem zakonu, palestinska djeca u Istočnom Jerusalemu ne mogu biti pritvorena ako imaju manje od 14 godina.

“Izraelski [civilni] krivični zakoni postaju sve sličnijii vojnim zakonima na okupiranoj Zapadnoj obali”, kazao je za Al Jazeeru Rafat Sub Laban iz Mreže za pomoć zatvorenicima Addameer.

Dok je Izrael uveo okupirani Istočni Jerusalem u svoje građansko pravo, ostatak okupirane Zapadne obale je pod vojnom upravom.

Izraelski vojni sudovi već mogu procesuirati i pritvoriti dvanaestogodišnje Palestince i stariju djecu na Zapadnoj obali sve dok nemaju dozvolu za prebivalište u Jerusalemu, koju izdaje Izrael.

Zakon je predložila Anat Berko, izraelska političarka iz tvrdolinijaške desničarske stranke Likud.

U nedjelju je komitetu rekla da “Palestinci regrutiraju maloljetnike, jer znaju da izraelski zakoni nemaju pravi odgovor” za palestinsku djecu optuženu za krivična djela motivirana nacionalizmom, javlja Jerusalem Post.

Izraelska ministrica pravde Ayelet Shaked, članica ultranacionalističke partije Jevrejski dom, saopćila je kako podržava ovaj prijedlog.

Okrutno postupanje

Shaked je kazala kako postoje “mnogi slučajevi gdje ozbiljne zločine, uključujući ubistvo, pokušaj ubistva i ubistvo iz nehata izvode maloljetnici ispod 14 godina”.

Prijedlog zakona dolazi u vrijeme kada je objavljen videosnimak na kojem je prikazano kako palestinski istražioci okrutno postupaju prema 13-godišnjem Palestincu Ahmedu Mahasrahu, koji je teško ranjen nakon što je upucan kada je, navodno, pokušao nožem napasti Izraelca u Jerusalemu prošlog mjeseca.

Njegov 15-godišnji rođak Hassan je ubijen.

Izvor: Al Jazeera