Izrael: Odobriti vojnicima da pucaju na Palestince

Napadi na vojsku kamenicama smatraju se simbolom palestinskog otpora izraelskoj okupaciji (EPA)

Izrael razmatra mogućnost da svojim sigurnosnim snagama da više slobode, kako bi mogli pucati na mlade Palestince, koji bacaju kamenice na vojnike, saopćio je danas kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Na osnovu postojećih pravila, izraelski vojnici, koji se suočavaju s nasilnim palestinskim protestima, mogu pucati samo ako im je život u opasnosti, odnosno praktično im je zabranjeno da otvore vatru na Palestince koji bježe nakon što su bacili kamenicu ili zapaljivu bombu.

Nakon sastanka sa nekoliko ministara i šefova sigurnosti, na kome se diskutiralo o povećanju broja takvih incidenata u Jerusalemu i na okupiranoj Zapadnoj obali, Netanyahu je sugerirao da bi se pravila mogla pooštriti.

“Pošto sudski sistem nalazi da je teško baviti se maloljetnicima koji bacaju kamenice, promjena naredbi o otvaranju vatre prema onima koji bacaju kamenice i zapaljive bombe će se ispitati”, navedeno je u saopćenju Netanyahuovog kabineta, prenosi Tanjug.

Netanyahu je na tom sastanku rekao da je politika njegove Vlade “nula tolerancije prema onima koji bacaju kamenice i nula tolerancije prema teroru”.

PLO kritizira

Wasel Abu Youssef, član Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), kritizirao je potencijalnu novu politiku.

“Ta desničarska izraelska fanatična vlada sprovodi svoju kriminalnu politiku da ubije Palestince. Ta nova pravila će značiti više eskalacije, ubijanja i zločina protiv našeg naroda”, upozorio je on, kako prenosi Reuters.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori su doživjeli krah prije više od godinu dana i mada nasilje na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu još nije na nivou ranijih palestinskih ustanaka, pojačani su napadi na vojsku kamenicama, što se smatra simbolom palestinskog otpora izraelskoj okupaciji.

U julu je izraelski parlament uveo strože kazne od 20 godina u zatvoru za ljude koji bacaju kamenice na vozila nakon vala palestinskih protesta u istočnom Jerusalemu.

Takve kazne, međutim, nisu izrečene otkako su uvedene i one se ne odnose na okupiranu Zapadnu obalu, gdje vlada vojni zakon.

Izraelska organizacija za ljudska prava B'Tselem navela je imena 12 palestinskih maloljetnika, koje su ubile izraelske snage tokom protesta i sukoba na Zapadnoj obali 2014. godine.

U najmanje četiri takva incidenta Izrael je rekao da su mladi bacali kamenice ili zapaljive bombe, navela je ta organizacija. Od 2011. troje Izraelaca, uključujući bebu i djevojčicu, ubijeno je na Zapadnoj obali kada su bačene kamenice na vozila u kojima su bili.

Izvor: Agencije