Izrael oduzima materijale medijima

Vojska cenzuriše vijesti pod izgovorom da je ona ta koja će obavijestiti porodice u slučaju smrti njihovih bližnjih (EPA)

Piše: Wadi'Awawda

HAIFA – Iako se Izrael pokušava predstaviti kao demokratske država, Odjel za medijsku cenzuru pri izraelskoj vojsci provodi cenzuru nad printanim i elektronskim medijima i nerijetko oduzima materijale, pod izgovorom da želi održati visok moral i duh među Izraelcima. To se naročito odnosi na prikrivanje broja izraelskih žrtava u Gazi.

Izrael se još oslanja na skrivanje informacija od javnosti u ratovima i krizama. Vojni aparat vrši jaku medijsku cenzuru i skriva osjetljive informacije od izraelske javnsti.

Priznanje o gubicima

No, mnogi se pitaju kakva je korist od toga u današnje vrijeme, s obzirom na brzo širenje informacija putem interneta i mobilnih telefona.

Specijal: Napadi na Gazu

Juče su se u Izraelu počele širiti nezvanične informacije o pogibiji 14 i ranjavanju desetina izraelskih vojnika u kvartovima Al-Shuja'iyya i Al-Tufah u Gazi. Nakon toga je izraelska vojska priznala da je 13 vojnika poginulo u sukobima sa brigadama Al-Qassam.

Isto se dogodilo i dan ranije nakon pogibije četvorice izraelskih vojnika. Izraleski mediji su postepeno objavljivali tu vijest, kazavši da su po dva vojnika poginula u dvije odvojene operacije. Na taj način su pokušali sačuvati duh i moral kod Izraelaca, potvrdio je za Al Jazeeru jedan izraelski novinar.

Izraelski novinar – koji je želio ostati anoniman – pojasnio je da izraelski novinari, ali i mnogi građani, znaju da je posljednjih sati u Gazi poginulo 14 izraelskih vojnika, ali da vojska cenzuriše te vijesti pod izgovorom da  je ona ta koja će obavijestiti porodice u slučaju smrti njihovih bližnjih. Anonimni novinar se pita koja je svrha sprječavanja emitovanja informacjia kad su one već jutros procurile u javnost.

„Razumijem važnost  sprječavanja emitovanje vijesti  u kojima bi se naveli tačni lokaliteti na koje su pale palestinske rakete i krivično gonjenje oni koji prekrše ta uputstva. No, cenzura vijesti o poginulim borcima u vrijeme interneta je kao da rukama pokušavate zaustaviti tok rijeke Jordan. Nema smisla izraelskoj javnosti umjesto tih informacija plasirati alternativne tipa „ubili smo desetine Palestinaca i razorili tunele“ ili „vode se teške borbe i prisiljeni smo platiti određenu cijenu, jer bi svaka alternativa bila gora “, dodao je izraelski novinar.

Šture informacije

Odjel za medijsku cenzuru pripada Vojnom obavještajnom direktoratu izraelske vojske i provodi cenzuru informacija koje se tiču sigurnosti Izraela. Odjel je sa radom počeo 1945. godine na osnovu britanskog Zakona o vanrednim okolnostima, kojeg je kasnije Izrael usvojio. 

Prema tom Zakonu, Odjel za medijsku cenzuru vodi računa da informacije objavljene u javnosti ne dovedu u opasnost sigurnost države, naroda i ne remete javni red i mir. Odjel cenzuriše televiziju, radio, printane medije i knjige, a po potrebi im i oduzima materijale.

Uzi Benziman, urednik portala Seventh Eye koji se bavi kritkom i praćenjem rada izraelskih medija, Odjel za medijsku cenzuru smatra apsurdnim s obzirom na informatičku revoluciju i na to da Izraelci sve informacije mogu saznati putem društvenih mreža i stranih medija.

Benziman je za Al Jazeeru izjavio da su izraelski mediji u ranoj fazi agresije emitovali detaljne informacije o stanju na terenu, ali da da su te informacjie danas šture i kratke, i da se često svode na izjave glasnogovornika vojske, dodavši da to „ukazuje da se stanje na terenu odvija u korist neprijatelja.“

On dodaje  da je „medijska cenzura  prije pojave interneta imala veliku ulogu u očuvanju morala kod Izraelaca. Informacije su prikrivane, a potom postepeno obavljivane nakon što bi se za to pripremio teren.  Zbog toga smo danas spremni dati prostor informacijama koje objavljuju Brigade Al-Qassam, a koje su se do sada pokazale kao istinite, poput one kada su objavili da su neki njhovi borci ušli na izraeski teritorij, dok su naši mediji prešutjeli tu informaciju.“

‘Fiktivne priče’

S njim se slaže i novinar Gideon Levy, koji smatra da niko danas ne može sakriti istinu od javnosti, ističući da Izraelci, ali i cijeli svijet, znaju da je izraelska vojska pretrpjela gubitke prilikom invazije, ali da Odjel za medijsku cenzuru, najčešće bez razloga, ne dopušta objavljivanje tih informacija.

Levy dodaje da se izraelski novinari na brojne načine bore protiv cenzure, između ostalog objavljivanjem „fiktivnih priča“ koje sadrže informacije i naznake o onome što se dešava na terenu.

Izvor: Al Jazeera