Izrael oduzima zemlju palestinskim beduinima

Posljednjih mjeseci povećan je broj naloga za oduzimanje zemlje Palestincima koji žive u Jordanskoj dolini.

Starac Abu Mohamed ima sedmero djece i više od 30 unučadi. Žive na samo nekoliko kvadratnih metara zemljišta koje predstavlja porodično nasljeđe.

Okupacijske vlasti su ga obavijestile da on i članovi njegove porodice moraju srušiti šatore u kojima žive i odseliti se. Područje je već okruženo poligonima za obuku vojske. Ovo Palestincima predstavlja problem, jer nemaju pristup pašnjacima za stoku koja je jedini izvor njihove opskrbe.

„Vojska vrši vojne vježbe po okolnim brdima. Pristup pašnjacima dozvoljen nam je samo petkom i subotom. Ostalim danima se čuje pucnjava i previše je opasno ići tamo“, govori pastir Ahmed Eid.

U ovim šatorskim naseljima nema vode ni struje. Iako opasne žice dalekovoda prolaze iznad njih, struja je namijenjena isključivo za jevrejska doseljenička naselja.

Palestinska djeca maštaju o sigurnim domovima i dovoljno pitke vode.

„Vojska uništava naše domove i ne dozvoljava nam da sagradimo školu“, navodi Rajwa Hamad.

Ne očajavaju uprkos svemu

U periodu vrućina, palestinska potrošnja vode ne prelazi više od 20 litara vode. Istovremeno, okolna jevrejska naselja dnevno troše 300 litara po osobi, javlja novinarka Al Jazeere, Jivara Budeiri, iz Jordanske doline.

„Uprkos teškom životu, oni ne očajavaju. Iako se žale na nedovoljnu podršku palestinskih vlasti, odlučni su da se suprotstave namjerama izraelskih okupacijskih snaga. A njihov cilj je etnički očistiti cijelo područje Jordanske doline“, kaže Budeiri i dodaje kako se ovaj prostor, koji zauzima 60% površine Zapadne obale, nekada smatrao žitnicom države Palestine.

Palestinske vlasti, u saradnji sa međunarodnim organizacijama, žele osigurati podršku za preostale stanovnike ovog područja. Organiziraju se radionice na kojima se razgovara o načinu podrške pastirima i poljoprivrednicima.

„Radimo na podizanju pravne svijesti palestinskih poljoprivrednika. Pojašnjavamo koji dokumenti su im potrebni za dokazivanje vlasništva nad zemljom, te dokumentiranja naslijeđene imovine. Bez ovih dokumenata nemamo pravne osnove za ulaganje prigovora na odluke o oduzimanju zemljišta. Ovo predstavlja veliki problem“, navodi Ashraf Nashashibi, pravni savjetnik u Uniji poljoprivrednika.

Trenutno u Jordanskoj dolini živi samo 7.000 palestinskih beduina, dok je broj izraelskih doseljenika premašio 340.000.

Izvor: Al Jazeera