Izrael ograničava pristup Al-Aqsi u ramazanu

Dozvole za samo dvije hiljade muškaraca starosne dobi između 35 i 40 godina (Al Jazeera)

Izraelski okupacione vlasti izdale su juče saopćenje u kojem se navode uvjeti za ulazak Palestinaca sa Zapadne obale u grad Jerusalem i džamiju Al-Aqsa te se precizira starosna dob muškarca i žena kojima se dozvoljava ulazak u grad.

Nove sigurnosne mjere, koje je izdala Civilna uprava, izraelska vlast koja upravlja okupiranom Zapadnom obalom, te ih opisala kao ”olakšice za Palestince”, podrazumijevaju izdavanje dozvola za ulazak u Al-Aqsu za samo dvije hiljade muškaraca starosne dobi između 35 i 40 godina, dok se osobama ispod te dobi zabranjuje ulazak u grad.

Prema novim mjerama, dozvole za ulazak nisu potrebne muškarcima starijim od 40 godina, kao ni ženama, bez obzira na njihovu starosnu dob, te djeci mlađoj od 12 godina.

Civilna uprava je najavila i izdavanje dozvola za posjetu rodbini u Izraelu tokom Bajrama, kao i uvođenje novih mjera koje se tiču produženja radnog vremena na kontrolnim punktovima i graničnim prijelazima.

Nove izraelske mjere se ne odnose na Palestince iz Pojasa Gaze kojima će biti uskraćena mogućnost da se mole u džamiji Al-Aqsa, dok su ranije stotinama njih izdavane dozvole za obavljanje džuma-namaza u toj džamiji tokom ramazana svake godine.      

Izvor: Al Jazeera