Izrael okružuje Gazu i pod zemljom

Prošlog mjeseca izraelsko Ministarstvo odbrane objavilo kako je okončalo izgradnju sigurnosne ograde (AP)

Ministar odbrane Izraela Moshe Yaalon objavio je kako će Izrael uskoro započeti izgradnju podzemne barijere oko blokiranog Pojasa Gaze.

„Izraelska armija će početi gradnju podzemne barijere, kao dodatak sigurnosnoj ogradi koja se nalazi oko Pojasa Gaze“, Yaalona je citirao izraelski javni radio.

Kako je naveo ministar odbrane, podzemna barijera će okružiti palestinsku enklavu kako bi se spriječili, „upadi terorista u Izrael kroz podzemne prolaze“, prenosi Anadolija.

‘Pametna’ sigurnosna ograda

Prošlog mjeseca izraelsko Ministarstvo odbrane objavilo je kako je okončalo izgradnju „pametne“ sigurnosne ograde oko 12 izraelskih zajednica koje se nalaze nedaleko od granice sa Pojasom Gaze.

Tokom prošlogodišnjeg žestokog napada izraelskih snaga na ovu palestinsku teritoriju, pripadnici Brigada Ezzeddin al-Qassam, oružanog krila palestinskog Hamasa koji upravlja Pojasom Gaze od 2007. godine, koristili su podzemne prolaze da napadnu izraelske vojne baze i zajednice kod granice, prenosi Anadolija.

Kako kažu iz izraelske vojske, ove palestinske jedinice su koristile tunele u četiri različite situacije tokom sukoba (koji je trajao 51 dan tokom jula i augusta 2014. godine), kako bi upale na izraelsku teritoriju i gdje su borci Brigada ubili 12 izraelskih vojnika.

Gotovo 2.200 Palestinaca, od kojih 1.500 civila, prema podacima UN-a, ubijeno je prošlog ljeta u ratu između Izraela, na jednoj strani, i Hamasa, kao i drugih palestinskih grupa, u Gazi.

Na izraelskoj strani 73 osobe su izgubile život, od kojih 67 vojnika.

Izvor: Agencije