Izrael otvorio vatru na palestinske ribare

Krajem augusta Izrael je dozvolio palestinskim ribarima da love na udaljenosti do šest nautičkih milja od obale Pojasa Gaze (AFP)

Izraelski ratni brodovi otvorili su vatru teškim oružjem na palestinske ribare koji su lovili na obalama Gaze.

Predsjednik Palestinskog ribarskog sindikata Nizar Ayyash za Anadoliju je potvrdio da u napadu nije bilo poginulih, niti ranjenih.

Prema njegovim riječima, izraelska strana tvrdi da je na ribare otvorila vatru zbog prelaska izvan granice od šest nautičkih milja dozvoljenih za lov.

Izrael se nije oglasio povodom ovog slučaja.

Izraelska mornarica redovno otvara vatru na palestinske ribarske brodove pod izgovorom da su izašli izvan ribarskog područja određenog za njih, kazao je Ayyash, dodavši da izraelski napadi uglavnom sabotiraju poslovanja palestinskih ribara.

Povećanje zone

Krajem augusta Izrael je dozvolio palestinskim ribarima da love na udaljenosti do šest nautičkih milja od obale Pojasa Gaze, dok je prethodna dozvola važila za tri nautičke milje.

Prekid vatre dogovoren 26. augusta između Izraela i palestinskih frakcija prekinuo je izraelske nemilosrdne napade na Pojas Gaze, u kojim je tokom 51 dana u napadima ubijeno više od 2.160 Palestinaca.

Sporazumom o prekidu vatre je dogovoreno i da Palestinci dobiju veću ribarsku zonu za ribolov uz obale Gaze.

Prema riječima Ayyasha, gotovo 50.000 stanovnika Gaze živi od ribarenja.

On je procijenio da su ribari ukupno izgubili više od šest miliona dolara tokom posljednjeg izraelskog rata.

Otkad je Hamas, koji je Izrael nazvao “terorističkom organizacijom”, dobio izbore 2006, Izrael je nametnuo strogu kopnenu i pomorsku blokadu Pojasa Gaze.

Izvor: Agencije