Izrael: Palestinski sporazum pod uvjetima BI kvarteta

Palestinski rivalski pokreti Fatah i Hamas potpisali su danas sporazum o pomirenju u prisustvu egipatskih obavještajnih zvaničnika (EPA)

Bilo kakav mirovni sporazum Palestine mora da se pridržava međunarodnih sporazuma i uvjeta koje odredi bliskoistočni kvartet, pa tako i priznanje Izraela i odustajanje Hamasa od oružja, rekao je danas zvaničnik izraelske vlade.

“Izrael će ispitati razvoj situacije na terenu i djelovati prema tome”, rekao je on želeći da ostane anoniman.

Bliskoistočni kvartet čine posrednici po bliskoistočnom pitanju – Rusija, SAD, Ujedinjeni narodi i Evropska Unija.

Kako je Reuters ranije prenio pozivajući se na palestinske medije, palestinski rivalski pokreti Fatah i Hamas potpisali su danas sporazum o pomirenju u prisustvu egipatskih obavještajnih zvaničnika nakon pregovora u Kairu.

Nadzor nad prelazom Rafah

Prema saopćenju egipatske informacione službe, dvije strane su se složile da će administrativnu kontrolu nad Gazom u potpunosti predati vladi nacionalnog jedinstva do 1. decembra.

Oni su se, navodi agencija, dogovorili da predaju odgovornost za granični prijelaz Rafah u Gazi vladi nacionalnog jedinstva 1. novembra.

Pokret Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa koji je u borbama 2007. godine izgubio kontrolu nad Gazom od Hamasa, navodi da bi prijelaz Rafah trebalo da vode predsjednička garda uz nadzor granične agencije Evropske unije, poznate kao EUBAM, umjesto što je sada vode oni koji su povezani sa Hamasom.

Izvor: Agencije