Izrael pokrenuo novu istragu o ratu u Gazi

Izraelska vojska je optužena da je namjerno gađala civilne mete u Gazi (EPA)

Izraelska vojska je naredila pokretanje osam novih krivičnih istraga o civilnim žrtvama ovoljetnog rata u Gazi, što je potez koji mnogi smatraju pokušajem da se spriječi međunarodna istraga o ovom slučaju.

Prema procjenama Palestinaca i Ujedinjenih naroda, više od 2.100 Palestinaca, uglavnom civila, ubijeno je tokom 50-dnevnog sukoba.

I dok je Izrael optužen da je namjerno gađao civilnu infrastrukturu, Tel Aviv tvrdi da je broj ubijenih civila mnogo niži nego što se navodi, te je optužio Hamas, grupu koja vlada pojasom, da je koristio civile kao ljudske štitove.

Na izraelskoj strani je poginulo 66 vojnika i šest civila.

“Iako smo zadovoljni zbog ovog razvoja događaja, ne možemo zaista očekivati da će ove istrage biti efikasne”, kazala je Al Jazeeri Emily Omer-Man, pravna direktorica Projekta za odgovornost snaga sigurnosti  Yesh Din.

“Prethodne istrage, koje su provele Izraelske odbrambene snage (IDF), nisu zadovoljile međunarodne istražne standarde”, rekla je Omer-Man u javljanju iz Tel Aviva, dodavši da su za istragu ključna dva elementa, a to su nezavisnost i nepristrasnost. 

Nedodirljivi zapovjednici

Ona je dodala izraelski krivični zakon nema opciju po kojoj zapovjednici mogu biti odgovorni, što znači da viši činovi nikada nisu pod istragom, odnosno nisu optuženi.

Izrael je otprilike 100 slučajeva podvrgnuo pravnoj istrazi, a 85 tih slučajeva je trenutno u raznim fazama revizije.

“Tokom i nakon operacija, Glavni vojni tužilac je primio brojne pritužbe u vezi navodnih incidenata, koje su podnijeli palestinski stanovnici ili nevladine organizacije, izraelske, palestinske i međunarodne”, kazao je general-major Danny Efroni u saopćenju izraelske vojske.

Omer-Man je Al Jazeeri kazala da došlo do pada stope optužnica izraelskih vojnika na dva posto, sa prethodnih pet posto, što je ona pripisala nedostatku odgovarajućih istraga. Tu ona navodi neodlazak na mjesto zločina, nedostatak forenzičke obrade ili neispitivanje svjedoka i drugih.

Glavni izraelski vojni tužilac je kazao da su profesionalni mehanizmi za otkrivanje činjenica pomogli u odlučivanju koji slučajevi će biti istraženi.

Izvor: Al Jazeera i agencije