Izrael ponovno hapsi oslobođene Palestince

Izrael i palestinski pokret Hamas prije četiri godine su postigli sporazum o oslobađanju zarobljenog izraelskog vojnika Gilada Shalita u zamjenu za oslobađanje 1.027 palestinskih zatvorenika.

No, neki od tih zatvorenika prošle su godine ponovno zatvoreni. Njihove porodice traže da budu oslobođeni, a više puta su održani protesti, javlja reporter Al Jazeere Sameer Abu Shamale.

Samir Mahroum jedan je od Palestinaca koji su pušteni na slobodu iz izraelskih zatvora u razmjeni za zarobljenog izraelskog vojnika Gilada Shalita. No, na slobodi je proveo svega dvije i po godine. Ponovno mu je izrečena doživotna kazna. Njegovoj majci su ostale tek njegove fotografije. Prvi put je zatvoren prije 26 godina.

“Ponovno moram ići sinu u posjetu u zatvor. Prvi put sam to učinila prije 26 godina. Ponovno su ga smjestili u isti zatvor. Zamislite bol majke koju od sina razdvajaju zatvorske rešetke”, kazala je ona.

“Zatvoren je prije godinu dana i tri mjeseca. Pitamo se – kada će to prestati? Šta je skrivio? Njegov jedini grijeh je što je Palestinac”, rekla je Filistin Mahroum, Samirova supruga.

Protesti Palestinaca

Palestinci su u više navrata organizirali demonstracije, na kojima su tražili podršku za ponovno pritvorene zatvorenike. Strahuju kako bi se taj slučaj mogao zataškati.

“Položaj zatvorenika koji su oslobođeni u razmjeni za Gilada Shalita izuzetno je težak. Deseci njih su protjerani u Pojas Gaze i izvan države. Izraelske vlasti se ne pridržavaju sporazuma o razmjeni”, kazao je Hasan Abd Rabuhu, glasnogovornik Udruženja palestinskih zatvorenika.

U razmjeni, u kojoj je posredovao Egipat, oslobođeno je više od 1.000 palestinskih zatvorenika. No, izraelske vlasti su provele kampanju hapšenja nakon ubistva troje izraelskih doseljenika u Hebronu, sredinom prošle godine, i ponovno uhapsile 65 zatvorenika, koji su bili dio razmjene za Gilada Shalita. Neki od njih su dobili doživotne zatvorske kazne.

“Pokret Hamas će iz ove razmjene zatvorenika izvući potrebne pouke. U budućnosti ćemo nastojati dobiti garancije da se ovako nešto ne ponovi”, kazao je Salah al-Bardawil iz pokreta Hamas.

“Zatvoreni Palestinci se nadaju novom sporazumu o razmjeni zatvorenika. U isto vrijeme, strahuju da zbog izostanka reakcija međunarodne zajednice, kršenje sporazuma ni u budućnosti neće biti sankcionirano”, javlja Abu Shamale.

Izvor: Al Jazeera