Izrael ponovo zatvorio štrajkača glađu

Allaanovo zdravstveno stanje narušeno nakon dvomjesečnog štrajka glađu (AFP)

Izraelske vlasti pritvorile su štrajkača glađu Mohammeda Allaana odmah nakon što je pušten iz bolnice u kojoj se liječio od posljedica dvomjesečnog štrajka glađu u izraelskom zatvoru.

Ranije je bolnica Barzilai u južnom Izraelu saopćila da se Allaanovo stanje popravilo i da on može biti pušten na kućno liječenje.

Njegov advokat Jamil Khatib rekao je da su izraelske vlasti uhapsile Allaana ubrzo nakon što je napustio bolnicu, nakon čega je on nastavio štrajk glađu.

Izraelski Vrhovni sud ukinuo je u utorak administrativni pritvor za Allaana zbog njegovog zdravstvenog stanja. Navedeno je da se njegovo neurološko stanje ne može popraviti.

Izrael optužuje 31-godišnjeg Allaana da je povezan sa grupom Islamski džihad. Allaan, koji je po zanimanju advokat, negirao je ove tvrdnje.

Allaanov advokat je obnovljeni pritvor ocijenio nezakonitim, jer ne uključuje preispitivanje slučaja. Khatib je rekao da je njegov klijent pretrpio oštećenje mozga i da će se žaliti sudu.

Prisilno hranjenje

Štrajk Mohammeda Allaana desio se u vrijeme kada je usvojen izraelski zakon kojim se dozvoljava prisilno hranjenje zatvorenika, što su mnogi ljekari ocijenili kao mučenje.

Taj slučaj bacio je svjetlo i na izraelsku praksu administrativnog pritvora bez podizanja optužnice.

Izraelska grupa za ljudska prava B'Teselem navodi da je administrativni pritvor rezultat “upravne, više nego sudske odluke. Uvođenjem ove mjere Izrael očigledno krši međunarodno pravo.”

Tokom dugotrajnog štrajka glađu Allaan nije prisilno hranjen, što podrazumijeva umetanje cijevi u želudac. Njemu je, međutim, u venu ubrizgavanja tekućina koja sadrži vitamine i hranljive tvari, nakon što mu se stanje pogoršalo.

Arapska grupa za građanska prava Adala, koja djeluje u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama, obratila se sudu u Allaanovo ime. Grupa je ocijenila da novo hapšenje nema nikakve veze sa dokazima koji su potrebni da bi se odredio pritvor.

Izvor: Al Jazeera