Izrael poslao dodatne snage na Zapadnu obalu

Oduzimanje ramazanskih dozvola vjerovatno će izazvati bijes među Palestincima iz okupirane Zapadne obale i Gaze (EPA)

Izrael je rasporedio stotine vojnika na Zapadnoj obali kao odgovor na napad koji se dogodio u Tel Avivu i u kojem je poginulo četvero ljudi.

Vojska je slanje dvije dodatne postrojbe, u kojima su i specijalci, objasnila “procjenom situacije”.

Glasnogovornik Izraelske policije Micky Rosenfeld potvrdio je kako su u Tel Avivu dodatne policijske snage mobilizirane po autobusnim postajama i željezničkom kolodvoru.

Ranije su obrambeni dužnosnici Izraela suspendirali desetke tisuća specijalnih dozvola koje se izdaju Palestincima kako bi mogli posjetiti Izrael tijekom muslimanskog svetog mjeseca ramazana.

Iz COGAT-a, posebnog izraelskog obrambenog tijela, potvrđeno je kako su “zamrznute” 83.000 dozvola za Palestince na Zapadnoj obali, koji odlaze u posjet rodbini u Izraelu.

“Posebne ramazanske dozvole su, također, suspendirane za Palestince u Pojasu Gaze koji idu u posjet rodbini u Izraelu, koji putuju u inozemstvo ili žele prisustvovati molitvi u džamiji Al-Aqsa u Jeruzalemu”, naveo je COGAT.

Istovremeno, izraelska vojska je suspendirala i dozvole za rad za 204 člana obitelji ili rodbine osumnjičenih za napad te je onemogućila Palestince da napuštaju ili ulaze u selo Yatta, na Zapadnoj obali, iz kojeg sumnjaju da dolaze napadači.

COGAT je naveo kako će ulazak ili izlazak biti dozvoljen samo za humanitarne i medicinske slučajeve.

Oduzimanje dozvola izazvat će bijes Palestinaca

Snimci s videokamera pokazuju da su, u napadu koji se dogodio u srijedu na vrlo frekventnoj ulici, dva čovjeka odjevena u crno mirno ušetala na terasu kafića, izvukli oružje i otvorili vatru na goste lokala.

U tom napadu ubijene su četiri osobe, dok je njih šestero ranjeno.

“Ovo je drugi takav napad u posljednjih šest mjeseci”, javila je Al Jazeerina reporterka Hoda Abdel-Hamid.

Javila je i kako će oduzimanje ramazanskih dozvola “vjerojatno izazvati bijes među Palestincima iz okupirane Zapadne obale i Gaze, jer bi se to moglo promatrati kao kolektivna kazna”.

Jedan od napadača je uhićen, dok je drugi ranjen iz vatrenog oružja te mu je ukazana medicinska pomoć, navela je policija.

Oni su identificirani kao Khaled Mohammad Makhamrah (22) i Mohamad Ahmed Makhamrah (21), obojica iz Hebrona na Zapadnoj obali.

Hamas: Herojski čin

Glasnogovornik Hamasa, palestinske skupine koja djeluje u Pojasu Gaze, a koja je, također, prisutna na Zapadnoj obali, nazvao je napad “herojskim činom”.

Otac osumnjičenog Ahmada Makhamreha je rekao: “Iskreno, bio sam iznenađen. Nisam to očekivao od njega. Ne znam šta ga je nagnalo na taj potez niti tko je to organizirao. Nemam pojma. Bio je zaposlen, nije bio zainteresiran za politiku. Ne znam. Vijest me iznenadila kao i sve druge”.

Napad je izazvao kaos na ulicama Tel Aviva, a na društvenim mrežama su objavljeni snimci ljudi koji panično bježe.

Najnoviji napad je prvi nakon zatišja koje je uslijedilo poslije skoro svakodnevnog nasilja u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali, u okupiranom Istočnom Jeruzalemu te u dijelovima Izraela, a koje je počelo jesenas i trajalo nekoliko mjeseci, navodi Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije