Izrael potvrdio napad na Siriju

Od početka rata u Siriji 2011. godine, Izrael je izveo brojne napade (EPA)

Izraelski sigurnosni zvaničnik potvrdio je odgovornost za napade u Siriji u noći između utorka i srijede, rekavši da su zračne snage pogodile niz meta i da je cilj bio sprečavanje transfera iranskog oružja libanskom Hezbollahu.

Neimenovani zvaničnik rekao je kasno sinoć da je napadnuto nekoliko iranskih meta na tri glavne lokacije, uglavnom skladišta i logistička postrojenja koje koristi taj najveći neprijatelj Izraela da isporuči oružje proiranskom Hezbollahu protiv koga je izraelska vojska vodila jednomjesečni rat u ljeto 2006. godine, prenosi Beta.

Rusija je napade kritizirala, rekavši da su ugrozili civilne letove, što je znak da je napetost između Izraela i Rusije velika od obaranja ruskog izviđačkog aviona u septembru. Avion su greškom oborile sirijske snage odgovarajući na izraelski udar.

Izraelski zvaničnik je rekao da je civilne avione ugrozila sirijska protuzračna odbrana, ispalivši 30 raketa u odgovoru na udar iz zraka.

On je također tvrdio da iranske snage djeluju na 80 kilometara od izraelske granice, suprotno uvjeravanjima Rusije. Izraelska vojska nije komentirala taj incident.

Ranije je glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao da je šest izraelskih aviona F-16 izvelo “provokativni” udar u trenutku kada su se dva civilna aviona pripremala da slete u Damask i Beirut čime su ih dovela u “direktnu opasnost”.

Najava tužbe

Vršilac dužnosti libanskog ministra transporta Youssef Fenianos je potvrdio izjavu Konašenkova, rekavši da su dva aviona u libanskom zračnom prostoru “za dlaku” izbjegla izraelske ratne avione, spriječivši ljudsku katastrofu i najavio tužbu Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Konašenkov je rekao da je sirijska protuzračna odbrana oborila 14 od 16 navođenih bombi koje su ispalili izraelski avioni, a preostale dvije su pogodile sirijsko skladište oružja sedam kilometara zapadno od Damaska, ranivši tri sirijska vojnika, te da sirijska protuzračna odbrana nije djelovala u potpunosti kako ne bi slučajno oborila putničke avione.

Izraelski zvaničnik je međutim rekao da su izraelski avioni pogodili sve svoje mete i u nekim slučajevima izazvali sekundarne eksplozije i da su također uništile sirijsku protuzračnu bateriju.

Izrael je u posljednjim godinama potvrdio da je izveo niz napada na susjednu Siriju za koje se uglavnom vjeruje da su im cilj bile iranske isporuke oružja Hezbollahu.

Borbe u Siriji

I Iran i Hezbollah poslali su snage u Siriju da se bore na strani sirijskog predsjednika Bashara al-Assada koji se, kako se čini, bliži pobjedi u sedmogodišnjem razornom građanskom ratu.

Strani mediji komentiraju da je najnovija razmjena vatre između Sirije i Izraela povećala napetost na Bliskom istoku i da su sukobi zaplašili stanovnike s obje strane granice.

To je prvi izraelski napad poslije iznenadne najave predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da će povući 2.000 vojnika iz Sirije, što je razočaralo premijera Izraela Benjamina Netanyahua koji je nastojao da uz američku pomoć smanji utjecaj Irana i njegovih saveznika u Siriji.

Izvor: Agencije