Izrael ‘pregovara sa deset država’ o ambasadama u Jerusalemu

Hotovely nije rekla o kojim je državama riječ (Reuters)

Zamjenica ministra vanjskih poslova Izraela Tzipi Hotovely kazala je kako je njena vlada “u kontaktu s najmanje 10 država” u vezi s potencijalnim premještanjem njihovih ambasada u Jerusalem.

Njene izjave došle su dan nakon što je Gvatemala objavila planove da premjesti svoju ambasadu u Jerusalem nakon slične odluke Sjedinjenih Američkih Država ranije ovog mjeseca, koja je izazvala proteste i osude širom svijeta.

U razgovoru za državnu radiostanicu Hotovely nije rekla o kojim je državama riječ, ali je navela da su “neke” od njih “u Evropi”.

“Zasad je ovo tek početak”, istakla je i dodala da će odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa “izazvati val” sljedbenika.

Status Jerusalema jedno je od glavnih pitanja u naporima za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba. Palestinski čelnici žele okupirani Istočni Jerusalem kao prijestonicu buduće države, dok Izrael smatra da se grad ne može dijeliti.

Većina protiv Trumpovog poteza

Prekinuvši dugogodišnju politiku, Trump je 6. decembra objavio da SAD priznaje Jerusalem za prijestonicu Izraela i da će njegova administracija početi proces preseljenja Ambasade SAD-a iz Tel Aviva.

Trenutno u Jerusalemu nema ambasada.

Nakon Trumpove objave Generalna skupština UN-a prošle sedmice većinom (128 glasova za) glasala je za rezoluciju koja proglašava potez Washingtona “ništavnim”.

Gvatemala, SAD, Izrael i još šest država glasali su protiv rezolucije na vanrednom zasjedanju Generalne skupštine.

Nijedna evropska država nije bila protiv rezolucije, no nekoliko ih je bilo suzdržano.

Izvor: Al Jazeera