Izrael: Presreli smo raketu kod Eilata

Izrael je tokom noći presreo i uništio raketu ispaljenu sa egipatske teritorije kod grada Eilat blizu Crvenog mora, objavio je izraelski javni radio.

Glasnogovornica vojske je u utorak potvrdila da se desio pokušaj raketnog napada i da ga je presreo odbrambeni sistem Željezna kupola kod Eilata, ali nije rekla odakle je raketa krenula.

Grupa boraca je ranije objavila kako je ispalila raketu Grad na Eilat u znak odmazde za navodni izraelski zračni napad na egipatski poluotok Sinaj.

‘Brzi odgovor’

Mudžahedinsko vijeće šure, naoružana grupa povezana sa Al-Kaidom, objavilo je saopćenje na internetskom forumu u kojem navodi kako su njegovi borci ispalili raketu u 1 sat ujutro po lokalnom vremenu.

Raketa, ispaljena sa Sinaja, bila je „brzi odgovor na posljednji zločin Jevreja nakon što je jedna njihova bespilotna letjelica bombardirala Sinaj i ubila četiri mudžahedina“ u petak.

Druga naoružana grupa, Egipatski Ansar Beit al-Maqdis koji je izjavio da je u savezu sa Al-Kaidom, okrivila je Izrael za napad od petka.

Stav vojske

Ova grupa je optužila i egipatsku vojsku za koordiniranje napada sa Izraelom, te zaprijetila novim napadima na Izraelce.

„Kako može egipatska vojska dozvoliti cionističkim bespilotnim avionima da uđu na egipatsku teritoriju“, pita se grupa.

Egipatska vojska je negirala ove navode.

„Ne postoji ni najmanji djelić istine u navodima o nekom izraelskom napadu na egipatskoj teritoriji, dok je tvrdnja o nekoj koordinaciji Egipta i Izraela o ovom pitanju potpuno neosnovana“, kazao je glasnogovornik vojske, pukovnik Ahmed Aly u petak.

Izvor: Agencije