Izrael prošle godine zatvorio sedam nevladinih organizacija

Krajem prošle sedmice izraelski Centralni sud u Beershebi produžio je pritvor u samici čelniku Palestinskog islamskog pokreta Salahu na još šest mjeseci (EPA)

Izraelske vlasti zatvorile su sedam nevladinih organizacija prošle godine zbog optužbi da podržavaju Palestinski islamski pokret iz 1948, na čijem se čelu nalazi šejh Raed Salah, prenosi agencija Anadolija.

Izraelski mediji javljaju da su organizacije koje djeluju na poljima obrazovanja, kulture, prikupljanja pomoći i tome slično zatvorene zbog pružanja podrške Palestinskom islamskom pokretu iz 1948. koji je Izrael u novembru 2015. proglasio terorističkom organizacijom.

Navodi se i da je odlukom izraelskog suda prošlog mjeseca zatvorena i jedna nevladina organizacija zbog optužbi da je milionima dolara finansirala Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP).

Godinu u samici

Krajem prošle sedmice izraelski Centralni sud u Beershebi produžio je pritvor u samici čelniku Palestinskog islamskog pokreta Salahu na još šest mjeseci, prenose palestinski mediji izjavu njegovog advokata Khaleda Zabarqe.

Izraelska zatvorska služba predala je zahtjev za dodatno produženje pritvora Salahu od šest mjeseci, što znači da će on provesti godinu dana u samici.

Zabarqa ističe da “nema pravog opravdanja za produženje izolacije šejha Salaha”, te je opisao potez suda kao “pristran” i kao “političku osvetu” zbog stavova pritvorenog u vezi s Jerusalemom i džamijom Al-Aqsom.

Izvor: Agencije