Izrael: Protest etiopskih Jevreja zbog rasizma

Etiopska jevrejska zajednica ima 135.500 osoba, od kojih je više od 50.000 rođenih u Izraelu (EPA)

Više od hiljadu izraelskih Jevreja etiopskog porijekla protestiralo je u Jerusalemu jer je Vlada otkazala plan o spajanju porodica, što etiopski Jevreji osuđuju kao rasističku i diskriminatornu mjeru.

Izraelska vlada u novembru je izglasala plan koji omogućuje da se u Izrael useli blizu 9.100 etiopskih Jevreja, Falaša, ali 7. marta dužnosnik iz Ureda premijera Benjamina Netanyahua obavijestio je zastupnike parlamenta da zbog nedostatnih budžetskih sredstava plan neće biti primijenjen.

Blizu 2.000 osoba učestvovalo je u maršu koji je završio ispred Netanyahuovog ureda, prema policiji i organizatorima, prenosi agencija Hina.

“Prekinite patnje, rasizam i diskriminaciju”, skandirali su okupljeni, od kojih su nekih isticali fotografije članova porodica u Etiopiji.

Priznati kao Jevreji

Antaihe Cheol (30), koji živi na sjeveru Izraela, rekao je kako njegov otac i brat čekaju duže od 20 godina da emigriraju.

“Može li Vlada sebi dopustiti da nekom ruskom, evropskom ili američkom Jevreju, koji ima porodicu u Izraelu, kaže kako nema novca da ih primi”, zapitao je Cheol.

Od odgovornih iz Ureda premijera Netanyahua nije bilo moguće dobiti odgovor.

To je bio prvi protest Jevreja etiopskog porijekla koji upozoravaju na rasizam i socijalnu diskriminaciju kojima su izloženi.

Etiopska jevrejska zajednica ima 135.500 osoba, od kojih je više od 50.000 rođenih u Izraelu.

Potječu od zajednica koje su stoljećima bile odsječene od drugih Jevreja, a vjerske vlasti Izraela kasno su ih priznale kao članove jevrejske vjere.

Tim priznanjem pokrenuta su dva zračna mosta 1984. i 1991, što je omogućilo da u Izrael useli 80.000 Etiopljana koji su morali prekoračiti ogroman kulturni jaz kako bi se uključili u izraelsko društvo.

Ta zajednica ima poteškoća u integraciji u izraelsko društvo kada je riječ o obrazovanju, stanovanju i zapošljavanju. 

Izvor: Agencije