Izrael protiv palestinske zastave pred UN-om

Pred UN-om nema zastava dvije zemlje koje imaju status promatrača, a nisu članice - Palestine i Vatikana (EPA)

Izrael je zatražio od lidera Ujedinjenih naroda da odbace palestinski pokušaj po kojem njihova zastava treba biti istaknuta u povodu predstojećeg skupa svjetskih vođa.

Izraelski veleposlanik u UN-u Ron Prosor, optužio je Palestince u pismima glavnom tajniku Ban Ki-moonu i predsjedniku Opće skupštine Samu Kutesi da “pokušavaju na brzinu izmijeniti dugotrajnu tradiciju UN-a kako bi osvojili političke poene”.

Zastave sve 193 države članice vijore se ispred sjedišta UN-a u New Yorku i drugih ureda svjetske organizacije, ali nema zastava dvije zemlje koje imaju status promatrača, a nisu članice – Palestine i Vatikana, navodi agencija AP.

Palestinci traže odobrenje nacrta rezolucije koju bi usvojila Opća skupština UN-a, a koja bi omogućila da zemlje nečlanice također istaknu svoje zastave.

Palestinski veleposlanik Riyad Mansour rekao je AP-u kako bi volio vidjeti te zastave povodom posjeta pape Franje svjetskoj organizaciji 25. rujna, uoči summita svjetskih lidera. Objasnio je kako će nacrt dati glavnom tajniku 20 dana od usvajanja da ga primijeni.

Iz UN-a još nije stigla potvrda o datumu glasanja o nacrtu rezolucije.

Podrška palestinskoj nezavisnosti

Nekoliko zemalja je iskazalo podršku nastojanjima Palestinaca da dobiju državnost, uključujući Vatikan, nakon što je u svibnju službeno priznao državu Palestinu u bilateralnom sporazumu.

Mansour je rekao kako je Vatikan izrazio podršku za isticanje zastava u principu, početkom kolovoza. Međutim, prošlog tjedna je vatikanska misija u UN-u dijelila notu zemljama članicama s objašnjenjem da ona “nije kosponzor nacrta rezolucije”.

Potom je u petak Vatikan izdao priopćenje da po tradiciji samo zemlje članice ističu svoje zastave, ali je dodao kako će prihvatiti svaku odluku UN-a o tome.

U pismu izraelskog veleposlanika se nastojanja Palestinaca opisuju kao “pokušaj otmice UN-a”.

“Kao vratar te institucije pozivam da odbacite to agresivno ponašanje”, napisao je Prosor.

Mansour je odvratio kako je pismo izraelskog veleposlanika “puno fabrikacija” i da je odluka na zemljama članicama.

Po njemu, “nacrt ima podršku velike većine država” i da se “zastave mogu brzo istaknuti, jer već ima dodatnih stubova i sve je spremno”.

Izvor: Agencije