Izrael raketirao Assadove snage kod Damaska

Izrael je u prošlosti ciljao položaje Hezbollaha u Siriji, koji se uz podršku Irana bori na strani sirijske vojske (EPA)

Izrael je ispalio rakete na sirijski vojni objekt u blizini Damaska, ali su sistemi protivzračne odbrane uspješno presreli tri ispaljena projektila, javili su sirijski državni mediji.

Državna informativna agencija SANA objavila je da su se napadi dogodili u ponedjeljak u 23:30 po lokalnom vremenu, a svjedoci su izjavili da su se čule tri snažne eksplozije te vidio gusti dim iznad područja Jamraye, prenosi Hina.

Izrael je u prošlosti ciljao položaje Hezbollaha u Siriji, koji se uz podršku Irana bori na strani sirijske vojske.

U subotu su sirijski državni mediji objavili da su izraelske rakete pogodile vojne ciljeve južno od Damaska, dok je u septembru Izrael napao sirijske vojne objekte za koje se vjeruje da su povezani s proizvodnjom hemijskog oružja.

Izraelska politika

Izraelska vojna glasnogovornica nije htjela komentirati te izvještaje.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ranije je objavio videoporuku u kojoj je ponovio izraelsku politiku u odnosu na Iran nakon navodnog izraelskog udara na iransku bazu u Siriji u noći između petka i subote, javljaju izraelski mediji.

“Dozvolite da ponovim politiku Izraela: Mi nećemo dozvoliti da se režim uporno naklonjen uništenju jevrejske države naoruža nuklearnim oružjem”, rekao je Netanyahu u poruci.

Dodao je da Izrael “neće dozvoliti da se taj režim učvrsti vojno u Siriji kako teži da učini radi objavljenog cilja brisanja naše države”.

Izvor: Agencije