Izrael rasporedio nove snage na Zapadnoj obali

Val nasilja počeo je u septembru prošle godine, a podstaknut je čestim posjetama Jevreja Brdu hrama (EPA)

Izrael je rasporedio dodatne snage u Hebronu, najvećem gradu okupirane Zapadne obale, navodno kao odgovor na porast napada tokom vikenda.

“U skladu s procjenama situacije nakon nedavnih terorističkih napada, Izraelske odbrambene snage su rasporedile bataljon radi ojačanja područja Hebrona”, navodi se u saopćenju izraelske vojske.

Izraelska vojska je od petka ubila trojicu Palestinaca koji su navodno nasrnuli nožem i oštetili njihova vozila u Hebronu i okolini. Također, u sličnom incidentu u Istočnom Jerusalem u petak je ubijen jordanski državljanin.

Posljednji incident dogodio se u nedjelju ujutro u blizini naselja Efrat na Zapadnoj obali, kada je izraelska vojska ubila osumnjičenog napadača koji je, kako su naveli, prethodno ranio njihovog pripadnika.

Izraelska vojska je također uvela blokadu grada Hebrona i okolnog područja, nakon što su dvojica Palestinaca optužena za napade hladnim oružjem u izraelskom naselju Kiryat Arba.

Od oktobra prošle godine, više od 200 Palestinaca je ubijeno u sukobima s izraelskim snagama sigurnosti ili pod optužbama za navodne napada na Izraelce. U sličnim sukobima poginulo je i 35 Izraelaca.

Eskalacija nasilja

Hebron je i ranije poprište sukoba dva naroda, a strahuje se da će nasilje eskalirati pred jevrejske vjerske praznike Novu godinu (Roš Hašana) i Sukot narednog mjeseca.

U palestinskim napadima za posljednjih godinu dana ubijena su 34 Izraelca i dvoje američkih turista. U isto vrijeme poginulo je skoro 214 Palestinaca, prema računici AP-a.

Izrael tvrdi da su većina bili napadači, a palestinska strana upozorava da izraelske sigurnosne snage koriste prekomjernu silu da zaustave napade.

Izrael također tvrdi da je nasilje posljedica huškanja na napade, dok Palestinci vjeruju da je to rezultat decenijske okupacije i izgubljene nade da će biti stvorena nezavisna palestinska država.

Val nasilja počeo je u septembru prošle godine, a podstaknut je čestim posjetama Jevreja Brdu hrama u jerusalemskom starom gradu na kome se nalazi džamija Al-Aqsa, treća po značaju u islamu.

To sveto mjesto muslimani zovu Uzvišeno utočište (Haram al Sharif) i na njemu se nalazi i džamija Kupola na stijeni.

Nasilje je eskaliralo u oktobru i novembru i nastavilo se u proljeće ali je značajno smanjeno od početka augusta nakon ograničenja koje je uveo Izrael poslije serije krvavih napada na jevrejske naseljenike.

Izrael tvrdi da palestinski vjerski i politički lideri podstiču nasilje, kao i da tome uvelike doprinose društvene mreže. Za sada je nejasno šta je uzrok novoj eskalaciji nasilja.

Izvor: Agencije