Izrael razdvaja palestinske porodice

Izraelsko ministarstvo unutrašnjih poslova nametnulo je komplicirane procedure izdavanja dokumenata (Reuters)

Piše: Aseel Jundi, Jerusalem

Kada su porođajni bolovi iznenadili Fidu Abdellatif iz Jerusalema, nagovještavajući joj skoro rođenje njenog drugog djeteta, ni na trenutak nije pomislila da njen suprug, koji ima palestinske dokumente sa teritorije Zapadne obale, neće imati mogućnost da bude pored nje prilikom porođaja. Na svijet je došla djevojčica, začuo se i prvi plač. Ali, te večeri je plakala i njena majka i tugovala, jer odgovor na zahtjev da se njenom suprugu dozvoli prisustvo u bolnici još nije stigao.  

Fidin suprug nije mogao posjetiti bolnicu Makassed u Jerusalemu, budući da dozvola koju su mu izdale izraelske vlasti za ulazak u grad važi samo do 19:00 sati, nakon čega mu se zabranjen ulazak sve do jutarnjih sati narednoga dana.

Sudbina je bila takva da njegova supruga donese na svijet dijete poslije polovine noći, i to sama, što je ostavilo negativne posljedice na njenu psihu.

Dvije teške sudbine

Fida je za Al Jazeeru govorila o komplikacijama sa kojima se suočava svaka djevojka ili mladić iz Jerusalema koji se odluče da za svog životnog saputnika odaberu osobu koja živi u jednom od okruga na Zapadnoj obali. Objašnjava kako se osobe u ovakvim slučajevima nalaze pred dva izbora: da se presele i nastave život sa svojim partnerom izvan Jerusalema, čime žrtvuju svoju jerusalemsku plavu ličnu kartu i pravo na boravak u gradu, ili da ostanu u gradu daleko od svog partnera kako bi sačuvali dokumente i osigurali svojoj djeci pravo na njih u budućnosti.  

„To vam je kao da između dva zla izaberete gore“, objašnjava ta Palestinka iz Jerusalema, koja je odabrala da ostane u gradu uz svoju porodicu, dok suprug dolazi da ih obiđe kada mu to dozvoli posao i termini koje su izraelske vlasti odredile na kontrolnim punktovima prema Jerusalemu.

Fida dodaje da se nikada neće osjećati potpuno sretnom, zbog gorčine koju osjeća dok gleda kako njeno dvoje djece stasava daleko od zagrljaja oca. „U mom životu uopće nema stabilnosti… Porodila sam se prije četiri mjeseca a kćerka mi još uvijek nije upisana u moju plavu ličnu kartu kao pratilac, iako živimo kao razdvojena porodica kako bi naša djeca ostvarila pravo na ove dokumente.“

Slična je i sudbina Palestinca Abu Mohammeda koji se oženio 2000. godine djevojkom iz Jerusalema. Nakon sklapanja braka, Abu Mohammed se 2007. godine preselio u Jerusalem kako bi tu mogao živjeti sa svojom suprugom. U to vrijeme izraelski okupatori počinju uvoditi zabrane za ulazak u grad, nakon što je okončana izgradnja zida razdvajanja. Takva dešavanja primorala su ga da se svojom suprugom i četvero djece preseli u mjesto Kafr Aqab s druge strane zida.

Abu Mohammed je za Al Jazeeru ispričao sa kakvim se sve problemima susreće, pa kaže: „Moja supruga je dva puta podnosila zahtijev izraelskom Ministarstvu unutrašnjih poslova za spajanje porodica kako bi dobio dozvolu za stalni boravak u Jerusalemu. Međutim, ministarstvo je odbilo zahtjev iz sigurnosnih razloga, i to nakon godinu i po dana od njegovog podnošenja.“

Teški uslovi

Abu Muhammed nastavlja: „Izraelske vlasti nikada me nisu hapsile niti je ikada pokrenut bilo kakav sigurnosni postupak protiv mene, ali jedino što imam je šutnja i strpljenje… Iza zida razdvajanja živimo veoma težak život. Izraelskoj općini plaćamo sve poreze, ali nemamo nikakve usluge. Strahujemo od toga da bi izraelska Vlada preko noći mogla donijeti odluku da se naselja s druge strane zida odvoje od općine Jerusalem, jer bi tada sve izgubili.“  

Kaže kako je pokušao svoju djecu zadržati da žive u Jerusalemu koliko god to bilo moguće. Tokom proteklih godina, obrazovali su se u školama s druge strane zida, ali je ove godine primoran prebaciti djecu u škole bliže njihovom domu, zbog dugog čekanja prilikom prelaska vojnog punkta Qalandia.

O kompliciranim procedurama koje je izraelsko ministarstvo unutrašnjih poslova nametnulo porodicama u kojima jedan od supružnika ima izraelske dokumente, advokat Mu'een Odeh kaže da se preciziranje starosne dobi muškaraca i žena koji podnose zahtijev za spajanje porodica ubraja u jedan od najnepravednijih zakona. Uvjet je da muž ima 35 godina ukoliko njegova supruga sa izraelskim dokumentima podnosi zahtjev za spajanje porodica, dok žena mora imati 25 godina da bi njen suprug podnio taj zahtjev.

Odeh dodaje da ministarstvo unutrašnjih poslova zauzvrat obavezuje ove supružnike da podnesu dokaz o svom prebivalištu u Jerusalemu, uprkos tome što im ne daje dozvole za ulazak u grad sve dok ne napune utvrđenu zakonsku dob. To je nagnalo brojne porodice sa ovim problemom da žive u naseljima iza zida razdvajanja unutar granica općine Jerusalem. Međutim, postoji mogućnost da bi Tel Aviv u budućnosti mogao donijeti odluku o promjeni tih granica, što bi stanovnike s druge strane zida lišilo plave lične karte.

Izvor: Al Jazeera