Izrael ruši historijske objekte oko Al-Akse

Buldožeri ruše stare zgrade u blizini džamije Al-Aksa u Jerusalemu (AFP)

Izraelske vlasti nastavljuju s rušenjem historijskih zgrada u Jerusalemu, javila je Anadolija.

Vlast ruši objekte koji se nalaze na sjevernom dijelu zida Burak, udaljenom 50 metara od džamije Al-Aksa, saopćeno je iz Ureda za vakufe i kulturnu baštinu Al-Akse, trećeg svetog mjesta u islamu.

U saopćenju se također navodi da izraelska Vlada, nakon rušenja historijskih objekata, na istom mjestu planira sagraditi kompleks u sklopu kojeg će biti sinagoga, sala za sastanke, policijska stanica i muzej.

Rušenje zgrada i bušenje tunela

Jerusalemska općina, koja je pod kontrolom centralne izraelske vlasti, u junu 2012. je izdala dozvolu za izgradnju blizu 4.500 objekata na Zapadnoj Obali i na istoku Jerusalema.

Kako je tada izvijestila Oslobodilačka organizacija Palestine, Izrael je za te potrebe srušio 37 palestinskih objekata i blizu 1.000 stabala. 

Također, ispod džamije Al-Aksa izraelski arheolozi su, pod izgovorom traganja za Solomonovim hramom, iskopali tunele koji su dostigli dužinu od jednog i po kilometra.

„Al-Aksa se svakog trenutka može urušiti”, izjavio je u junu prošle godine Hanna Issa, predsjednik Komisije za zaštitu kršćanskih i muslimanskih svetih mjesta u Jerusalemu pri Oslobodilačkoj organizaciji Palestine.

Izraelci su tunele počeli kopati 1967. godine.

Izvor: Agencije