Izrael sprema veliku mobilizaciju vojske

Prve pozive za operativnu dužnost već su primila četiri rezervna bataljona (EPA)

Izraelska armija se priprema za mogućnost razmještanja 70 rezervnih bataljona za neplanirane operativne aktivnosti na Zapadnoj obali sljedeće godine, piše izraelski list Haaretz i navodi da će to koštati blizu 77 miliona dolara.

Prve pozive za operativnu dužnost na toj palestinskoj teritoriji u januaru primila su ove sedmice četiri rezervna bataljona.

Međutim, prema planu koji je zacrtala Izraelska odbrambena armija, predviđa se još mnogo takvih bataljona.

Izraelski generalštab ne zna koliko će novi val nasilja, započet sredinom septembra, trajati, ali je radna procjena da će proteći više sedmica prije nego što se nasilje smiri.

Ako se te procjene pokažu tačnim, bit će potrebno mnogo rezervista, dijelom da zamijene regularnu vojsku, kako bi se mogla obučavati po planu.

Strah od treće intifade

Izraelska vojska računa da je nasilje eskaliralo 1. oktobra, kada je bračni par jevrejskih naseljanika ubijen na Zapadnoj obali, u napadu na njihovo vozilo pred očima četvero maloljetne djece.

Prethodno je bilo nereda na najosjetljivijem svetom mjestu u Jerusalemu, gdje se nalazi džamija Al-Aksa, a gdje su se palestinski demonstranti često sukobljavali sa snagama sigurnosti.

Nasilje se ubrzo proširilo na druge dijelove Izraela, Zapadnu obalu i granicu Pojasa Gaze, u kojem je poginulo najmanje 77 Palestinaca, uključujući 50 onih koje je Izrael označio kao napadače.

Istovremeno je ubijeno 12 Izraelaca, mahom u palestinskim napadima noževima.

Izrael smatra da se vodi takozvani rat iscrpljivanja slabijeg intenziteta.

Strahuje se da bi nasilje moglo prerasti u treći palestinski ustanak, intifadu, protiv izraelske okupacije.

Profil napadača

U drugoj intifadi, početkom 2000-ih nije bilo odlučujuće pobjede Izraela, ali su, poslije pet godina, palestinski samoubilački bombaški napadi skoro sasvim prestali.

Izraelska vojska se potom povukla iz Pojasa Gaze i četiri jevrejska naselja na Zapadnoj obali.

U dokumentu koji je ove sedmice objavila sigurnosna služba Shin bet prvi put se određuje profil napadača i navodi se da ih motivira osećaj nacionalne, ekonomske i lične opresije, kao i lični i psihološki problemi.

Šef vojne obavještajne službe Herzl Halevi rekao je na sjednici Vlade da je jedan razlog novog nasilja ljutnja i frustracija koje osjećaju Palestinci, posebno mlada generacija, koja smatra da nema šta izgubiti.

Te procjene se, međutim, više uklapaju u palestinska objašnjenja da je razlog za nasilje skoro pet decenija okupacije i izgubljene nade u stvaranje nezavisne države, nego u tvrdnje izraelskih zvaničnika koji okrivljuju huškanje na nasilje od strane palestinskih vjerskih i poltičkih lidera i želju da se uništi Izrael.

Većina napadača su mladi ljudi, oni djeluju sami i nemaju ranijh sigurnosnih prekršaja, niti su vezani za militantne organizacije.

Prijeti ozbiljna eskalacija

Zbog toga tradicionalni metodi sprečavanja napada, zahvaljujući blagovremenim upozorenjima, ne djeluju.

Izraelska strana smatra da palestinsko rukovodstvo nema interesa da zaustavi nasilje i da Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, jasno teži da se izvedu dramatičniji napadi na drugoj palestinskoj teritoriji – Zapadnoj obali.

Ako se to desi, onda prijeti ozbiljna eskalacija.

Izraelske obavještajne službe i zvaničici Palestinske uprave tvrde da ovo nasilje nije treća intifada i zato izraelski odbrambeni zvaničnici smatraju da neće trajati onoliko dugo koliko su prethodni ustanci trajali.

Izvor: Agencije