Izrael strahuje od blokade Evropske unije

Evropska unija (EU) objavila je oštre nove smjernice kojima se izričito brani finansiranje izraelskih institucija koje djeluju na okupiranim palestinskim teritorijama.

Izraelski ministri nazvali su ovaj potez pravim “zemljotresom” i “pozivom na buđenje”.

Al Jazeerin reporter Paul Brennan je u Jerusalemu istražio koliki će utjecaj nove mjere imati.

Od januara pomoć EU-a vrijedna milione eura neće biti dostupna izraelskim institucijama povezanim s palestinskim teritorijama. Unosni izvor novčane pomoći, finansiranja istraživanja, stipendija i nagrada preko noći će nestati. Palestinski aktivisti pozdravili su smjernice.

“Mislim da će izraelske akademske institucije biti teško pogođene, posebno Hebrejski univerzitet, čiji je jedan od dva kampusa smješten u okupiranom Jerusalemu. Zatim univerziteti u Arielu i Tel Avivu. Nadamo se da će proširiti mjere na kompanije koje posluju u naseljima”, kaže Omar Barghouti, palestinski aktivist.

Horizon 2020.

Univerzitet u Arielu ima akademske veze s institucijama u Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i Portugalu, te više od 200 istraživačkih projekata. Finansiraju ga izraelska ministarstva i strana ulaganja.

Finansiranje vrijedno više od 75 milijardi dolara dostupno je zahvaljujući projektu EU-a po imenu Horizon 2020. Cilj projekta su razvoj napredne energetske tehnologije, te istraživanja iz oblasti farmacije i elektronike, za koja se Izrael specijalizirao.

Ali, izraelske kompanije i institucije neće moći dobijati pomoć ako imaju interese na palestinskom teritoriju.

A tu je i Ahava, izraelski kozmetički brend zasnovan na čuvenom mineralnom blatu iz Mrtvog mora. Kompanija se kvalificirala za pomoć EU-a od blizu 1,5 miliona eura. Međutim, istraživanje kompanije vrši se u objektu smještenom na okupiranoj Zapadnoj Obali.

Ka trgovačkim restrikcijama

“Na kompanije poput Ahave, čiji se godišnji prihod procjenjuje na blizu 120 miliona eura, gubitak finansijske pomoći EU-a neće imati veliki utjecaj. Istinski značaj ovih smjernica je u političkoj poruci i šteti koju će nanijeti reputaciji Izraela. Činjenica je da će ljagu biti teško sprati”, izvještava Al Jazeerin reporter.

Neki smatraju da je Izrael sada korak bliže trgovačkim restrikcijama.

“EU je najveće tržište Izraela. Sama odluka ne odnosi se na to, ali prisutna je zabrinutost da bi mogao biti postavljen presedan koji će zaista pojačati napore, u samoj EU ili u pojedinim zemljama članicama, usmjerene protiv trgovine s Izraelom”, ocijenio je Calev Ben David iz Bloomberg Newsa.

EU tvrdi da je svrha smjernica pomoći da se izbjegne bojkot proizvoda. Ipak, činjenica je da su privukle pažnju svijeta na izraelsku okupaciju. Njihov značaj nesumnjivo je politički, ali posljedice će osjetiti i izraelska ekonomija.

Izvor: Al Jazeera