Izrael suspendirao mirovne pregovore

Prema povijesnom dogovoru, rivalske grupe Fatah, Hamas i Islamski džihad formirat će zajedničku vladu pod pokroviteljstvom PLO-a (AP)

Izraelski sigurnosni kabinet suspendirao je u četvrtak mirovne razgovore s Palestincima, kao odgovor na sporazum o nacionalnom ujedinjenju između Palestinske oslobodilačke organizacije i skupine Hamas.

Lokalni mediji prenijeli su da je odluka donesena poslije šestosatnog sastanka, prenosi Srna.

Prema navodima koje su objavili izraelski mediji, Izrael će također nametnuti ekonomske sankcije Palestinskoj upravi, koja ima ograničenu samostalnu vlast na Zapadnoj obali pod izraelskom kontrolom, dok je Pojas Gaze pod upravom Hamasa.

EU: Mirovni pregovori ostaju prioritet

Glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua nije želio komentirati medijske napise, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Netanyahu je ranije izjavio kako sporazum o pomirenju dva palestinska pokreta znači da je palestinski predsjednik Abbas izabrao “Hamas, a ne mir”, prenosi AFP, uz podsjećanje da se Hamas, koji vlada Gazom, protivi mirovnim pregovorima s Izraelom.

U međuvremenu, Europska unija pozdravila je u četvrtak sporazum o pomirenju koji su postigla dva rivalska palestinska pokreta, ali je istaknula kako mirovni pregovori s Izraelom ostaju prioritet.

“Glavni prioritet EU je da se sadašnji pregovori nastave nakon 29. travnja”, rekao je Michael Mann, glasnogovornik visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, govoreći o krajnjem roku za posredničke napore na čelu sa SAD-om u cilju postizanja mirovnog sporazuma između Palestinaca i Izraelaca, navodi francuska agencija.

Mann je rekao da je sporazum o pomirenju između palestinskih pokreta “važan element za jedinstvo buduće palestinske države i za postizanje dvodržavnog rješenja (s Izraelom)”.

Kazao je i da EU pomno prati razvoj događaja i razmatra “detalje sporazuma i njegove primjene”. 

Povijesni dogovor

Na sastanku palestinskih lidera u Gazi u srijedu je donesen ključni dogovor oko pomirenja, po kojem će suprotstavljene palestinske grupe formirati vladu nacionalnog jedinstva u idućih pet tjedana, nakon sedam godina rada u odvojenim administracijama.

Prema povijesnom dogovoru, rivalske grupe Fatah, Hamas i Islamski džihad formirat će zajedničku vladu pod pokroviteljstvom Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Skupina planira oformiti vladu nacionalnog jedinstva u idućih pet tjedana i organizirati izbore za šest mjeseci.

Na novinskoj konferenciji, vođe svih grupa kazali su kako su podjele iz proteklog vremena uzele danak od palestinskog cilja formiranja neovisne države, s Jeruzalemom kao njezinim glavnim gradom.

Palestinske skupine su od 2007. godine, kada je Hamas na demokratski način pobijedio u Gazi, bile u napetim odnosima pa čak i u međusobnom ratu.

Od tada je Hamas nezavisno vladao 40 kilometara dugim Pojasom Gaze, domom blizu dva milijuna Palestinaca, dok je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, iz Fataha, vladao područjima Zapadne Obale, gdje također živi više od dva milijuna Palestinaca.

Pregovori došli u zastoj

Ove dvije grupe su potpisale dogovore 2011. i 2012. godine na susretima u Kairu i Dohi, ali nikada nije došlo do željenog rezultata, odnosno jedinstva.

Do dogovora je došlo u ključno vrijeme, kada su pregovori Palestinaca s Izraelom, pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država, došli u zastoj.

Izrael je u srijedu otkazao planiranu rundu mirovnih pregovora s Palestincima, ubrzo nakon što je u Gazi postignut dogovor o pomirenju palestinskih rivalskih pokreta.

“Izrael je otkazao večerašnji [srijeda] sastanak”, navedeno je u priopćenju ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, ali nisu bili navedeni razlozi za to.

Izvor: Agencije