Oglasi

Izrael suspendovao saradnju sa UNESCO-om

Na ovakav postupak Izrael se odlučio jer je UNESCO usvojio dvije rezolucije o aneksiji istočnog Jerusalema.
Izraelski ministar Naftali Bennett optužio je UNESCO da ne priznaje "hiljadugodišnju kulturnu tradiciju Jevreja".EPA

Izrael je suspendovao saradnju sa UNESCO-m nakon što je ova organizacija za zaštitu kulturnog naslijeđa usvojila dvije rezolucije o aneksiji istočnog Jerusalema uoči završnog glasanja sljedeće sedmice.

Ministar obrazovanja Naftali Bennett u pismu generalnom direktoru UNESCO-a Irini Bokovoj optužuje ovo tijelo UN-a za ignorisanje "hiljadugodišnjih veza Jevreja sa Jerusalemom" i za pružanje pomoći "islamskom teroru". 

'Okupirana Palestina'

"Obavijestio sam Izraelsku nacionalnu komisiju za UNESCO o suspendovanju svih profesionalnih aktivnosti u vezi sa ovom međunarodnom organizacijom", navodi Bennett, a prenosi AFP. 
U rezolucijama se govori o "okupiranoj Palestini" i "zaštiti palestinskog kulturnog nasljeđa i prepoznatljivog karaktera istočnog Jerusalema".

Reakcija Arapske lige

Arapska liga je pozdravila "historijsku odluku" UNESCO-ve komisije.

Ta odluka "poništava tvrdnje i izraelska izmišljanja u pogledu Jerusalema i svetih mjesta islama", navodi u saopćenju Said Abou Ali, zamjenik generalnog sekretara Lige.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.