Izrael testirao antibalistički sistem ‘Arrow 3’

Arrow 3 se smatra posljednjom generacijom odbrambenih sistema sposobnim da napada mete s velikih daljina i visina (EPA)

Izraelska vojska je u utorak ujutro testirala raketni sustav “Arrow 3” namijenjen presretanju balističkih raketa izvan atmosfere, potvrdilo je Ministarstvo obrane u Tel Avivu.

Test je izveden u središnjem dijelu Izraela u suradnji s američkom Raketnom obrambenom agencijom, a u testiranju su sudjelovale izraelske zrakoplovne snage.

“Arrow 3” se smatra posljednjom generacijom obrambenih sustava sposobnim da napada mete s velikih daljina i visina. Izraelska vojska sada koristi “Arrow 2” koji je operativan nekoliko godina. od prošle godine koriste i slabiju verziju “Arrow 3”.

Novi sustav koji se trenutno testira će, kako se očekuje, pružiti mogućnst vojsci da se bavi mnogo složenijim situacijama, javlja AP.

Prema izraelskom Ministarstvu obrane, uspješan test raketa “Arrow 3” predstavlja veliku prekretnicu u sposobnosti Izraela da se “brani protiv trenutnih i budućih prijetnji u regiji”.

Testiranje nakon razmjene vatre

Prvi put je Izrael uspješno testirao “Arrow 3” prije godinu dana, ali nije koristio pravu metu. No, današnji test je prvi uspješan u kome je “Arrow 3” presreo metu, navode izraelski mediji.

Testiranje je izvedeno nakon što su napadnuti iranski ciljevi u Siriji nekoliko sati nakon što je sustav “Iron Dome” presreo raketu ispaljenu iz te države, a nakon udara na aerodrom južno od Damaska koji je pripisan Izraelu.

Ruski obrambeni kontrolni centar je potvrdio da su četiri sirijska vojnika poginula, a šestorica ranjena u izraelskom udaru. Naveli su i kako je sirijska protivzračna obrana uništila više od 30 krstarećih raketa i navođenih bombi.

Izraelska vojska tvrdi da da su iranske snage izvele raketni napad prema Izraelu i da je raketa bila iranske proizvodnje.

Izvor: Agencije