Izrael traži hrvatske i grčke kanadere

Požar, Vatra, Izrael
Suhi i snažni istočni vjetrovi proširili su požare diljem središnjeg i sjevernog Izraela (EPA)

Izrael je u srijedu od Hrvatske i Grčke zatražio da mu pošalju kanadere kako bi pomogli u borbi protiv šumskih požara koji u proteklih nekoliko dana haraju tom državom, objavio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

U priopćenju koje je objavio Netanyahuov ured stoji kako su hrvatski i grčki premijer Andrej Plenković i Alexis Tsipras “smjesta odgovorili” njegovom zahtjevu “te obećali da će poslati kanadere što je prije moguće”, kako prenosi Hina.

Vlada Republike Hrvatske na telefonskoj sjednici u srijedu donijela je Odluku o pomoći Državi Izrael u gašenju požara te je odobreno korištenje dva zrakoplova Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO).

Širenje požara bez poginulih i ozlijeđenih

Izostanak kiše i vrlo suhi i snažni istočni vjetrovi proširili su požare diljem središnjeg i sjevernog dijela Izraela. Uništeno je ili oštećeno na desetke kuća, no nema poginulih ili ozlijeđenih.

Lokalni meteorolozi predviđaju da će se suho i vjetrovito vrijeme nastaviti još nekoliko dana.

Slični vremenski uvjeti su 2010. godine uzrokovali požar u sjevernom Izraelu, koji je trajao nekoliko dana i u kojem je poginulo 42 ljudi.

Izvor: Agencije