Izrael: Ubistvo palestinskog invalida iz snajpera nije moralni propust

Smrt Abu Thurayyaha izazvala je gnjev Palestinaca, koji su na društvenim mrežama optužili izraelsku vojsku da ga je ubila (Reuters)

Palestinac Ibrahim Abu Thurayyah, koji je 2008. godine izgubio obje noge i bubreg, ubijen je krajem protekle sedmice iz snajpera tokom protesta na granici Pojasa Gaze, a izraelska armija navodi da je istraga pokazala da “nije bilo moralnih i profesionalnih propusta” vojnika u njegovoj pogibiji.

Glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravlja u Gazi prethodno je izjavio da je Abu Thurayyah (29), koji se nije mogao kretati bez invalidskih kolica, pogođen metkom u glavu dok je protestovao zbog odluke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da prizna Jerusalem za glavni grad Izraela.

Vojska Izraela saopćila je da je protest u petak bio “izuzetno nasilan” i da su demonstranti bacali kamenje i eksplozivne naprave na vojnike i palili automobliske gume. U rezultatima istrage navodi se da bojeva municija nije bila usmjerena na njega i da je bilo nemoguće utvrditi uzrok smrti.

Vojska je također rekla da je više puta zatražila detalje o njegovim povredama i da će ih ispitati kad ih dobije. Nije, međutim, rečeno od koga je to tražila.

Simbol nove intifade

Smrt Abu Thurayyaha izazvala je gnjev Palestinaca, koji su na društvenim mrežama optužili izraelsku vojsku da ga je ubila.

Poznavaoci prilika najavili su da bi Abu Thurayyah, palestinski aktivist koji je ostao invalid tokom izraelskog bombardovanja jednog izbjegličkog kampa u Pojasu Gaze 2008, mogao postati simbol nove, treće intifade, palestinskog ustanka protiv izraelske okupacije.

Abu Thurayyah izgubio je noge u udaru izraelskih zračnih snaga, a njegovi rođaci navode da je tada pomagao u evakuaciji ljudi nakon prethodnog udara.

Prije tog ranjavanja radio je kao mornar na ribarskom brodu.

Izvor: Agencije