Izrael uhapsio desetke Palestinaca

Majka Ahmeda Awada pokazuje fotografiju sina kojeg su izraelske snage uhapsile u gradu Nablusu (EPA)

Izraelska vojska uhapsila je rano jutros blizu 80 Palestinaca na Zapadnoj obali, uključujući članove Hamasa, u nastojanju da pronađe tri tinejdžera za koje se vjeruje da su oteti u četvrtak uvečer dok su stopirali na putu kući.

“Palestinski teroristi se neće osjećati sigurno, neće biti u stanju da se kriju i osjetit će tešku ruku izraelske vojske”, rekao je vojni glasnogovornik, potpukovnik Peter Lerner.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu smatra Palestinsku upravu palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa odgovornom za nestanak mladića, od kojih jedan ima državljanstvo SAD-a.

Palestinska samouprava, koja kontrolira 38 posto Zapadne obale, odbacila je optužbe, istakavši da su mladići nestali na teritoriji pod punom izraelskom kontrolom.

Izraelsko-palestinski odnosi su ionako bili napeti, dijelom zbog nedavnog osnivanja Palestinske vlade jedinstva, koja ima podršku Abbasovog Fataha i Hamasa.

Netanyahu optužio Hamas


Izrael uhapsio operativce Hamasa [EPA]

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužio je danas islamistički Hamas za otmicu tri izraelska tinejdžera, koji su nestali u četvrtak uvečer na Zapadnoj obali.

“Oni koji su kidnapirali naše tinejdžere su članovi Hamasa”, rekao je Netanyahu.

Hamas, međutim, nije preuzeo odgovornost za otmicu, niti je Netanyahu rekao kako se došlo do zaključka ko stoji iza nje, navodi Associated Press.

“Danas mogu reći ono što sam se uzdržavao da kažem jučer pred val hapšenja operativaca Hamasa u Judeji i Samariji”, objasnio je premijer koristeći biblijsko ime Zapadne obale.

Izraelski mediji navode da su u današnjim racijama uhapšeni hamasovci.

Izraelska avijacija je također izvela udare na nekoliko meta u Pojasu Gaze u odgovoru na palestinsku raketnu vatru na jug Izraela.

Glasnogovornik Ministarstva zdravlja u Gazi Ashraf al-Kidra rekao je da je jedna djevojčica lakše ranjena.

Izvor: Agencije