Izrael uhapsio vođu ekstremističke grupe

Ettinger je osumnjičen za nacionalistička krivična djela (Arhiva)

Meir Ettinger, vođa jevrejske ekstremističke grupe, uhapšen je u ponedjeljak i osumnjičen za „nacionalistička krivična djela“, saopćila je policija.

Hapšenje Ettingera dolazi nakon što je palestinska beba živa spaljena kada su bačene zapaljive bombe u kuću na okupiranoj Zapadnoj obali, prenose agencije.

Ettinger, unuk Meira Kahanea, rabina koji je osnovao rasistički antiarapski pokret Kach i koji je ubijen 1990. godine, uhapšen je u Safedu na sjeveru Izraela „zbog aktivnosti u jevrejskoj ekstremističkoj organizaciji“, kazao je glasnogovornik izraelske obavještajne službe Shin Bet agenciji AFP.

Glasnogovornica policije je rekla da Ettinger, koji ima blizu 20 godina, nije optužen za direktnu umiješanost u napad od petka.

Prema pisanju izraelskih medija, on je jedan od idejnih tvoraca napada na kršćanski hram na sjeveru Izraela 18. juna.

Također se navodi kako je Ettingeru ranije bilo zabranjeno na godinu dana da odlazi na Zapadnu obalu i u Jerusalem.

Januara 2014. godine, ovaj je desničar, za koga se kaže da je bio ključan u uspostavljanju ilegalnih ispostava na Zapadnoj obali proteklih godina, bio talac palestinskih seljana više od dva sata, zajedno sa još nekoliko naseljenika koji su bili sa njim kada je navodno pokušao izvesti jedan od napada.

Administrativni pritvor

U nedjelju je kabinet premijera Benjamina Netanyahua, odobrio korištenje mjere administrativnog pritvora i svih neophodnih mjera da se pronađu i privedu osumnjičeni za ubijanje palestinske bebe.

Također je odobreno proširenje fizičkih mjera koje se mogu koristiti pri ispitivanju Izraelaca.

Na vanrednoj sjednici u nedjelju navečer, ministri su odobrili da se koriste „sva neophodna sredstva“ kako bi se uhvatile ubice, koje su bacile zapaljive bombe na dom porodice Dawabsheh.

Tada je živ spaljen 18-mjesečni Ali Dawabsheh, a njegov brat i njihovi roditelji pretrpjeli su veoma teške povrede i trenutno se nalaze u kritičnom stanju.

Ministri su se također dogovorili da ubrzaju donošenje zakona za borbu protiv jevrejskog terorizma, prema saopćenju iz Ureda premijera koje su prenijeli izraelski mediji.

Izvor: Agencije