Izrael ukinuo administrativni pritvor novinaru

Izraelski sud je ukinuo takozvani administrativni pritvor palestinskom novinaru Muhammedu al-Qeeku, koji se od novembra nalazi u izraelskom zatvoru bez optužnice i već 72 dana štrajka glađu.

Odlukom suda su mu dozvoljeni posjeti porodice, ali mu je zabranjeno napustiti bolnicu.

Administrativni pritvor znači zatvaranje bez optužnice, koje može trajati do šest mjeseci i produžavati se bez ograničenja.

Odluka suda dolazi nakon što su deseci palestinskih novinara širom okupirane Zapadne obale i Pojasa Gaze održali proteste zahtijevajući njegovo oslobađanje.

Izraelski medicinski komitet u srijedu je naredio da se Al-Qeek prisilno nahrani, iako se on tome protivi.

Palestinski dužnosnici strahuju da će Al-Qeek, čim se oporavi od štrajka glađu, opet biti vraćen u izraelski zatvor.

Desetine palestinskih novinara širom okupirane Zapadne obale i Pojasa Gaze održali su ranije proteste zbog nastavka pritvora kolege Muhammeda al-Qeeka.

Poruka novinara je jasna: oslobodite Muhammeda al-Qeeka.

Protest je organizirala grupa novinara iz Ramallaha na okupiranoj Zapadnoj obali. Žele da Izrael oslobodi Al-Qeeka, koji radi za tv kanal sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji.

Zatvor bez optužnice

Sličan protest održali su i novinari u Pojasu Gaze.

Iako protiv Al-Qeeka nikad nije podignuta optužnica, Izrael ga optužuje za pripadnost Hamasu, koji smatra terorističkom organizacijom.

Al-Qeek, 33-godišnji novinar, kratko nakon hapšenja počeo je štrajk glađu. Za više od dva mjeseca, zdravstveno stanje mu se toliko pogoršalo da je trenutno u kritičnom stanju u jednoj izraelskoj bolnici, pod naoružanom stražom.

Fayha Shalash je supruga Muhammeda al-Qeeka. Kaže da joj je muž rekao da će nastaviti štrajk glađu ako ga Izrael bezuvjetno ne pusti iz pritvora, čak i po cijenu života.

“Muhammed je jasno rekao da odbija privremeno puštanje ili neki drugi dogovor. Želi biti slobodan. Kada ga je advokat pitao koliki će pritvor prihvatiti, rekao mu je onoliko koliko treba da ga hitna pomoć prebaci iz Izraela do bolnice u Ramallahu. Ne želi popustiti”, kazala je ona.

U srijedu je Ljekarska komisija Izraela naredila ljekarima da počnu sa prisilnim unosom hranjivih materija bez Al-Qeekove dozvole.

Ali oni koji ga podržavaju jasno poručuju da će Al-Qeek nastaviti da odbija bilo kakvu izraelsku medicinsku intervenciju sve dok ne bude slobodan.

Izvor: Al Jazeera