Izrael uklanja detektore metala iz kompleksa Al-Aqse

Izrael je postavilo detektore metala na prilaze Al-Aqsi nakon ubistva dvojice izraelskih policajaca (EPA)

Izraelska vlada je odlučila ukloniti detektore metala na prilazima kompleksu džamije Al-Aqsa u Jerusalemu, saopćio je u utorak ured premijera Benjamina Netanyahua.

Izraelski sigurnosni kabinet prihvatio je “preporuke svih sigurnosnih služba da se provjera pomoću detektora metala zamijeni sigurnosnom provjerom koja se temelji na naprednim tehnologijama i drugim sredstvima”, ističe se u saopćenju, prenosi Hina.

Kada se pročula vijest o ovoj odluci, više stotina Palestinaca okupilo se u blizini jednog od ulaza u kompleks džamije Al-Aqsa da je proslave.

To mjesto, treće sveto mjesto islama, sveto je i Jevrejima koji ga zovu Brdo hrama.

Jedan je Palestinac ispalio vatrometnu raketu, na što je intervenirala izraelska policija rastjeravši skup šok bombama.

Uvjeti vjernika

Šeik Najeh Bakirat, direktor Al-Aqse, kazao je da uklanjanje detektora ne ispunjava sve uvjete koje su postavili muslimanski vjernici.

Šeik Raed Saleh, zvaničnik Al-Aqse, kazao je da Palestinci “nikada neće prihvatiti trenutni status, osim ako se ne ukloni sve što je dodato nakon 14. jula”.

Izraelske vlasti su postavile detektore metala na prilaze kompleksu Al-Aqse nakon ubistva dvojice izraelskih policajaca u napadu trojice izraelskih Arapa 14. jula.

Novinar Al Jazeere Imran Khan je iz okupiranog Istočnog Jerusalema javio da su stotine Palestinaca protestirali dok su se uklanjali detektori metala.

On je dodao da su buldožeri postavljali kablove za nove kamere sa naprednim programom za prepoznavanje lica.

Odluka o uklanjanju detektora događa se nakon susreta Netanyahua i jordanskog kralja Abdulaha II.

Jordan je službeno čuvar muslimanskih svetih mjesta u Jerusalemu.

Izvor: Al Jazeera i agencije