Izrael upozorio Assada zbog vojne saradnje s Iranom

Sirija
Na listu sankcioniranih lica iz Sirije uvršteno je osam preduzetnika i dvije kompanije (EPA)

Izrael je upozorio sirijskog predsjednika Bashar al-Assada da će platiti “visoku cijenu” ukoliko dopusti Iranu trajnu vojnu prisutnost u toj zemlji, prenosi Fena agenciju Xinhua. 

Izraelski ministar unutarnjih poslova Gilad Erdan kazao je da nedavni sporazum Irana i Sirije o vojnoj suradnji nije opravdanje da se legitimizira prisustvo iranskih snaga u Siriji.

“Assad će mnogo više izgubiti ukoliko dozvoli najvećem izraelskom neprijatelju [Iranu] da uspostavi trupe u Siriji”, naveo je Erdan.

Poziv Putinu i Trumpu

Njegove izjave dolaze nakon što je Iran priopćio da je potpisao vojnu suradnju sa Sirijom, kako bi pomogao u obnovi vojske te zemlje.

Izrael je, također, pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolegu Donalda Trumpa da spriječe Iran da uspostavi vojno prisustvo u ratom zahvaćenoj Siriji.

Iran i Sirija potpisali su sporazum o vojnoj saradnji na sastanku dvojice ministara obrane u Damasku, javila je u ponedjeljak novinska agencija Tasnim.

Iranski ministar obrane Amir Khatami u nedjelju je doputovao u Damask u dvodnevni posjet, gdje se sastao s predsjednikom Basharom al-Assadom i visokim vojnim dužnosnicima.

Iranski ministar obrane izjavio je da će njegova zemlja i dalje podržavati sirijsku Vladu da bi se osigurala bolja sigurnost u regiji, poručivši da o prirodi suradnje te dvije zemlje neće odlučivati “treća strana”.

Pritisak SAD-a na Teheran

Khatami je rekao kako se nada da bi Iran mogao imati “produktivnu ulogu” u obnovi Sirije, javila je iranska televizija.

Američka agencija AP podsjetila je da SAD izvršava pritisak na Iran da povuče svoje borce iz Sirije i da je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost John Bolton rekao da je to bila tema nedavnih sastanaka američkih i ruskih dužnosnika. 

Tijekom svoje prošlotjednog posjeta Izraelu, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton istaknuo je da Iran treba povući svoje snage iz Sirije.

Izvor: Agencije