Izrael uspostavlja ‘Veliki Jerusalem’ uništavajući crkve i džamije

Kupola na stijeni i zapadni zid iza izraelske žilet-žice (Getty Images)

Hanna Issa, generalni sekretar Muslimansko-kršćanskog komiteta pri Palestinskoj upravi, upozorio je da je više od 95 posto Jerusalema već “judaizirano”, te da “Veliki Jerusalem” podrazumijeva uništavanje crkava i džamija.

“Izrael želi uspostaviti tzv. Veliki Jerusalem na teritoriji od 600 km2, što podrazumijeva uništavanje crkava i džamija u gradu”, rekao je Issa.

Issa je učestvovao na Međunarodnoj konferenciji o svetom gradu Jerusalemu u srijedu.

Devetoj međunarodnoj konferenciji u Jerusalemu, koja se održava u Ramallahu na Zapadnoj obali, prisustvovao je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

Konferenciji su također prisustvovale brojne delegacije iz arapskog i muslimanskog svijeta.

‘Kolijevka religija’

U obraćanju na konferenciji Youssef Edies, palestinski ministar za religijske zadužbine, opisao je Jerusalem kao “kolijevku religija”.

“Moramo usmjeriti napore Arapa, muslimana i međunarodnih institucija kako bi se zaustavili nasrtaji na Svetu zemlju”, rekao je on.

Munib Masri, predsjednik Zadužbine Jerusalema, naglasio je važnost Jerusalema i za muslimane i za kršćane.

“Svijet mora razumjeti da se mir ne može postići sve dok se pitanje Jerusalema ne riješi na zadovoljavajući način”, kazao je on.

Dodao je da Jerusalem zahtijeva praktične inicijative i finansijsku podršku kako bi se ojačala borba stanovnika tog grada.

Izvor: Al Jazeera