Izrael uzvratio tenkovskom paljbom na raketu iz Gaze

Gaza, Izrael, Vojska, Vojnici, Tenk
Sličan incident dogodio se prošlog mjeseca (EPA)

Izraelska vojska napala je pozicije Hamasa na sjeveru Pojasa Gaze u znak odmazde za eksploziju rakete jutros na jugu Izraela, sudeći po izvještajima s tog palestinskog teritorija na obali Sredozemnog mora.

Isti izvori navode da su ispaljene dvije granate na zapovjedni punkt duž granične ograde u Beit Lahiyi, što izraelski vojni glasnogovornik nije još komentirao.

Raketa iz Pojasa Gaze eksplodirala je ranije u ponedjeljak na otvorenom polju na jugu Izraela, a u eksploziji nije bilo ozlijeđenih ni štete, priopćila je izraelska vojska, javlja Beta.

Pogibija zapovjednika Hamasa

Sirene su prethodno upozorile na opasnost od potencijalnog udara u području Ashkelona, sjeverno od granice s Pojasom Gaze, javili su izraelski mediji.

Prije toga je raketa ispaljena iz Gaze na Izrael sredinom siječnja i tada je izraelska vojska uzvratila tenkovskom vatrom. U tim incidentima nije bilo žrtava.

Jutrošnja raketa je eksplodirala dan nakon što je zapovjednik Hamasa Mohammed al-Kuka (37) podlegao ranama zadobivenim u eksploziji dan ranije.

Okolnosti te eksplozije nisu jasne, ali palestinski mediji navode da se to dogodilo u jednom skladištu gdje se izrađuju eksplozivne naprave.

Rakete ispaljuju manje grupe

Al-Kuka je sahranjen u nedelju, a sahrana je pretvorena u demonstraciju snage vojnog krila Hamasa.

Nakon 50 dana rata 2014. godine u pojasu Gaze između izraelske vojske i Hamasa, ta organizacija uglavnom se pridržava prekida vatre, a rakete povremeno ispaljuju manje grupe.

Izrael obično odgovara zračnim udarima na ciljeve Hamasa jer smatra tu organizaciju koja kontrolira Pojas Gaze odgovornom za svo nasilje koje odatle potječe.

Izvor: Agencije