Izrael za pregovore, ali ne po svaku cijenu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da će Palestinci državu dobiti samo putem direktnih pregovora (AP)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je danas da je Izrael voljan nastaviti mirovne pregovore s Palestincima, ali “ne po svaku cijenu”.

Govoreći na sedmičnoj sjednici Vlade, Netanyahu je rekao da će Izrael poduzeti svoje mjere ako Palestinci nastave s jednostranim akcijama prema državnosti.

“Oni će dobiti državu samo putem direktnih pregovora, a ne kroz prazne proklamacije ili jednostrane poteze koji će samo još više udaljiti postizanje mirovnog sporazuma”, rekao je.

“Na jednostrane korake s njihove strane, mi ćemo odgovoriti jednostranim koracima sa svoje strane. Voljni smo nastaviti pregovore, ali nećemo to učiniti po svaku cijenu”, naglasio je izraelski premijer.

Palestina je potpisala 15 međunarodnih konvencija nakon što je Izrael izigrao dogovor o oslobađanju posljednje skupine palestinskih zatvorenika.

Napad na palestinske položaje

Izraelska vojska izvela je protekle noći zračne napade na pet vojnih tačaka u Gazi, javila je Anadolija, a vojska je saopćila da su sinoćni napadi izvedeni kao odgovor na raketne napade iz Gaze na Izrael.

„Četiri gađane vojne mete nalaze se na sjeveru, a jedna na jugu Gaze“, navodi se u saopćenju izraelske vojske, koje su prenijeli izraelski mediji.

Sigurnosni izvori iz Gaze ranije su saopćili da je izraelska vojska izvela niz zračnih napada u mjestu Bejt Hanun te da je u napadu nanesena materijalna šteta na zasijanim poljoprivrednim imanjima.

Avioni izraelske vojske i u petak su izveli napade na pet tačaka u Gazi, u kojima su ranjena dva Palestinca.

Izvor: Agencije