Izrael zabrinut zbog američke prodaje oružja Saudijskoj Arabiji

"Ovo je pitanje koje nas stvarno treba zabrinuti", rekao je izraelski ministar energetike Yuval Steinitz (Reuters)

Izrael je reagirao na američku prodaju oružja Saudijskoj Arabiji dogovorenu tokom posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Rijadu. 

“Ovo je pitanje koje nas stvarno treba zabrinuti”, rekao je izraelski ministar energetike Yuval Steinitz uoči sedmičnog susreta kabineta. Premijer Benjamin Netanyahu nije spomenuo američko-saudijski sporazum u svojim tradicionalnim obraćanjima javnosti. 

Netanyahu je ranije izrazio želju da poboljša odnose sa Saudijskom Arabijom i drugim zaljevskim državama kako bi pripremio put za mirovni sporazum s Palestincima, te stvorio frontu protiv iranskih nuklearnih ambicija. 

Izrael na oprezu

Izrael je na oprezu zbog održavanja svoje vojne prednosti na bliskoistočnom području, a Steinitz je istaknuo kako želi čuti detalje dogovora između Rijada i Washingtona. Trump i njegovo izaslanstvo stići će u ponedjeljak u Izrael.

“Moramo osigurati i da stotine milijardi dolara vrijedno oružje koje ide Saudijskoj Arabiji ne ugrozi izraelsku kvalitativnu prednost jer je ta država i dalje neprijateljski nastrojena prema nama i s njom nemamo nikakve diplomatske odnose, a nitko ne zna što nosi budućnost”, naglasio je izraelski ministar. 

Izrael je 1980-ih izražavao zabrinutost oko američke prodaje tada naprednih F-15 borbenih aviona Saudijcima, no ta kraljevina nije nikad zaprijetila da će ih koristiti protiv njih. 

Izvor: Agencije